Egészségünk megőrzése mindennél fontosabb

Az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra megy, hanem egy folyamat eredményeként jön létre. E folyamatban több tényező is fontos szerepet játszik, hiszen fontos hogy mit eszünk, és persze a mindennapi mozgás sem elhanyagolható. Ami egészséges, az nem biztos, hogy drága, vagy elérhetetlen.

Az Egészséges ételek előállítása képzés 4 településen, összesen 7 csoport bevonásával valósult meg. A csoportok egy 3 alkalomból álló képzés keretében ismerkedhettek meg olyan főzési praktikákkal és alapanyagokkal, melyek az egészséges táplálkozás alapjait képezik. A Kaszaperi Humán Szolgáltató és Gondozási Központ dolgozói érdeklődve fogadták az egészséges ételek elkészítésével kapcsolatos információkat és recept ötleteket.

A képzés keretén belül a résztvevők az alapanyagokkal és táplálkozási szokásokkal való megismerkedés mellett ismereteket szerezhettek az egészséges ételek piacra történő készítésével kapcsolatos jogszabályi előírásokról és vállalkozási formák lehetőségeiről. A helyi lehetőségeket figyelembe véve megtanulhatták, hogy hogyan, milyen technológiák segítségével lehet előállítani egészséges ételeket, és amennyiben lehetőségük van, hogyan, milyen formában tudják ezt a tudást felhasználva saját vállalkozásukat, szociális szövetkezetüket kialakítani és belépni ezzel a gazdasági szférába.

A tanácsadás szociális és pedagógus végzettségű célcsoporttagok részvételével valósult meg. A 3 alkalmas tanácsadások alkalmával főként a helyes táplálkozási szokások alapjaival és főzési praktikákkal ismerkedhettek meg. A közös főzések alkalmával egészséges ételek kerültek elkészítésre és elfogyasztásra.

A tanácsadáson részt vett szociális szakemberek nagy eséllyel olyan gyakorlati tudáshoz juthattak a képzés által, melyet munkájukba beépítve pozitív hatással lehetnek a hátrányos helyzetű családok egészségmagatartására. Az általuk gondozottaknak beszélhetnek, a körülményeikhez mérten kivitelezhető egészséges táplálkozás előnyeiről, ezáltal pedig egy lépéssel közelebb hozhatják őket a jobb és boldogabb mindennapi élethez.

A fenntartáson az intézmény dolgozói voltak jelen, akikkel arról beszélgettünk, hogy az intézmény ellátottai, valamint saját családtagjaik körében mennyire tudják megvalósítani az egészséges és egyben változatos étkeztetést, étkezést. A dolgozók elmondták, hogy a saját családtagjaik is sokszor idegenkedve fogadják az új, számukra esetleg ismeretlen, de egészséges ételeket az asztalon. Elismerték, hogy szemléletváltásra van szükség, hiszen ami egészséges az nem mindig drága és nem is elérhetetlen. Egyszerűen a szokásainkat kell megváltoztatni, valamint nyitottnak kell legyünk az újdonságok felé.

A fenntartás alkalmával, az egészséges életmód fontosságát bemutató kiadványokat, valamint egészséges ételek receptjeit és elkészítésük módját tartalmazó szóróanyagot is vittem a dolgozóknak, amit szívesen fogadtak.

egeszsegunk-megorzese-07-21

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok