Helyi szakemberek segítik a rászoruló családokat

A helyi szakemberek által nyújtott segítség, sok családnak a kiutat jelentheti egy olyan élethelyzetből, melyet önerőből nem tudnak megoldani, leküzdeni. A mentorok és a családok közötti kapcsolat nem ért véget, hiszen a családok folyamatos iránymutatást igényelnek.

Az elmúlt évben lezáruló „A jövőt gyermekeinkkel építjük” pályázat keretében valósult meg a Felzárkóztatást és programok eredményességét megalapozó mentorálás Békés megye 14 településén szociális szakemberek irányításával. A mentorok minden településen 12 családot, összesen 677 főt vontak be a programba, akiket havonta otthonukban kerestek fel, négy hónapon keresztül.

Csorváson a mentor 12 családnak tartotta a felzárkóztatást. A program 2015 októberében ért véget, a mai napon felkerestünk egy családot, akikkel a mentornak a program befejezése óta is rendszeres a kapcsolata.

Kiss Árpádné mentor a Lukács családhoz invitált bennünket, ahol az anya és öt kiskorú gyermeke volt otthon. A gyermekeknek plüss játékokat, mese- és ifjúsági könyveket, valamint kirakót vittünk, ott tartózkodásunk alatt ezekkel játszottak.

A mentor megfogalmazta, hogy miért rossz, hogy nem folytatódik a program. Elmondta, hogy elindult egy folyamat ez alatt a rövid idő alatt, és apró lépéseket tettek együtt a fejlesztés területén. Ez az idő kevés ahhoz, hogy hosszútávon fenntartható változást érjenek el és a megszerzett információ a család mindennapi életébe beépüljön. Ha teheti, szabadidejében sokszor keresi fel a családokat, és segít nekik a mindennapi ügyeik intézésében, vagy egyszerűen csak meghallgatja őket. Minden családdal beszélgettek az egészségről, a testi és lelki egészségről egyaránt, valamint a helyes pénzkezelési ismeretekről is. A családoknak szintén a program által lehetőségük nyílt kiránduláson részt venni, a pusztaottlakai Vadasparkba látogattak el.

Lukács Richárdnénak nagyon hiányzik a mentora támogatása, örül neki, ha a mentor néha fel tudja keresni, ilyenkor segítséget kér hivatalos ügyek intézésében, és azt is szereti, hogy van kivel beszélgetnie, ugyanis sokat van otthon egyedül legkisebb gyermekével, nincs kihez szóljon. Elmondta, hogy a mai napig vezeti a bevételeit és a kiadásait is, pedig nagyon rossz anyagi körülmények között élnek, kevés jövedelemből.

mentor-program-csorvason-07-21

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok