Hogy jó benyomást keltsen – Tanácsok állásinterjúhoz

2015. december 18.

Legtöbbünk életében időnként bekövetkező állapot, hogy vagy azért, mert rákényszerülünk, vagy azért, mert mi érezzük úgy, hogy ideje váltani, továbblépni, új munkahely után nézünk. Az álláskeresés sokakat rémisztő feladat, a biztonságérzet elvesztésétől való félelem pedig a legtöbb embert nem tettekre sarkalja, hanem sokkal inkább megrémíti. A sikeres állásinterjúhoz ad tanácsot Földesi Szandra szakértő.

Állásinterjú
A személyes találkozás során kialakult első benyomás a legfontosabb. Itt a munkáltató leginkább arra kíváncsi, hogy a jelentkező képes-e elvégezni a feladatát, mennyire motivált, illetve be tud-e illeszkedni az adott közösségbe?
Épp ezért érdemes az állásinterjúra megfelelően felkészülni. Gondoljuk át, mit szeretnénk magunkról elmondani (röviden és hosszabban is), olvassuk át önéletrajzunkat és motivációs levelünket, vegyük számba, milyen kérdéseket kaphatunk. Minden munkáltató jó néven veszi, ha a hozzá jelentkezők ismerik őket, ezért tudjuk meg, mi a cég fő profilja, tevékenységi területe, küldetése, szervezeti felépítése, létszáma, mi a szlogenje? stb., mert tájékozottságunkkal versenytársainknál sokkal jobb benyomást kelthetünk.
A felvételi elbeszélgetés is többféle lehet. Egyéni (1 pályázó, 1 kérdező), páros (1 pályázó, 2 kérdező), panel (a jelentkezőt kettőnél többen kérdezik), csoportos (több pályázó).
Béralku: Az elvárt munkabérnél 10-15 %-kal többet szokás mondani, de nem konkrét összeget.

DSC_8372s

Megjelenés
Bizonyított, hogy ha az álláskereső vonzó külsejű, a leendő munkaadó pozitívabban ítéli meg (intelligens, megbízható), ezért legyünk jól ápoltak, kerüljük a feltűnő frizurát és a hölgyek sminkje is legyen egyszerű, természetes.
Fontos a helyes öltözködés, mely szolid és alkalmazkodik a választott munkahely környezetéhez.
Hölgyeknél kerülendő a miniszoknya, a túl nagy dekoltázs, az átlátszó blúz, a túl sportos ruházat. Javasolt a nem rikító színű kosztüm. A cipő megválasztásában nagyobb szabadsággal rendelkeznek az uraknál, de az se legyen túl lapos, vagy magas hölgyek esetén túlságosan magas sarkú.
Uraknál fontos a visszafogott, de elegáns és kulturált megjelenés. Lehetőleg öltöny, vele harmonizáló ing és nyakkendő. A megfelelő, tiszta cipő kiválasztása is nélkülözhetetlen. Sötét nadrághoz tilos fehér zoknit felvenni!

Az állásinterjú legfontosabb “követelményei”
– Legyünk pontosak
– Határozottan mutatkozzunk be, nevünket tisztán érthetően mondjuk, kézfogásunk is legyen határozott
– Legyünk udvariasak (de ne vigyük túlzásba), mosolyogjunk!
– Akkor üljünk le, amikor az interjúztató (férfiak női interjúztató esetében később), a lábunkat rakjuk egymás mellé és húzzuk ki magunkat
– Próbáljunk meg – a körülményekhez képest – lazának mutatkozni (de azért ne essünk szét!)

A leggyakrabban előforduló interjúkérdések

– Mit jelent Ön számára a siker?
– Melyek a rövid- és hosszú távú tervei?
– Melyek az erősségei és gyengeségei?
– Hogyan képzeli el az ideális vezetőt és munkakört?
– Hogyan szokta levezetni a feszültségét?
– Ha valamilyen állathoz kellene hasonlítani magát, melyik lenne az?
– Mit tekint eddigi legnagyobb sikerének?
– Miért kellene kiválasztanom erre a pozícióra?

Ezeknek az ismereteknek a birtokában már magabiztosan találhatja meg következő munkahelyét!

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok