Jó önéletrajzzal a siker felé

2015. december 17.

Az álláskeresés első és legfontosabb lépése a jól megírt (ezáltal célba is érő) önéletrajz, ami alapján a munkáltató eldönti, behívja-e állásinterjúra a jelentkezőt. Az önéletrajz típusa lehet hagyományos (folyamatos szövegből álló) vagy amerikai típusú (fordított időrend, vázlatos: nincsenek mondatok, csak felsorolás, max. 1-1,5 oldalas), de mindenképp tartalmaznia kell a legfontosabb ismereteinkre, szakmai tudásunkra vonatkozó adatokat. Földesi Szandra szakértő osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat.

Önéletrajz adatai:

Személyes vagy személyi adatok (igazolványkép, teljes név, lakcím, telefonszám)

Betölteni kívánt munkakör (Minden esetben fontos kiemelni! Konkrét álláshirdetés esetén a célirányosan megjelölt pozíció, általános jelentkezés esetén a tágabb értelemben vett munkakör megjelölésével.)

Szakmai tapasztalat (Egyesével, külön-külön bemutatva fordított időrendi sorrendben, a legutóbbival kezdve: időtartam; foglalkozás, beosztás; munkáltató neve, székhelye, címe, honlapja – a megszerzett szakmai gyakorlat is ide írható.)

Tanulmányok (Egyesével, külön-külön bemutatva fordított időrendi sorrendben, a legutóbbival kezdve: időtartam; a folyamatban lévő végzettség esetén a végzés várható időpontjának megadásával, az oklevélben szereplő meghatározás pontos megadásával; az oktatási intézmény adatai; főbb tárgyak – intézmény adatai. Iskoláknál csak a felsőfokú és a középiskola megadása szükséges.)

Személyes készségek (Szükséges megadni, hogy hol, milyen munka során szereztük őket pl. nyelvismeret; szervező, vezetői készség; számítógép-felhasználói ismeretek felsorolása; járművezetői engedélyek stb.).

Kiegészítő információk (képzések, tagságok, referenciák) megadásával, mellékletekkel (iskolai végzettségeket igazoló dokumentumok másolata; munkaviszonyról vagy munkavégzésről szóló igazolások stb.)

Az önéletrajz legyen:

  • áttekinthető
  • nyelvtanilag helyes
  • fontos információkat kiemelten tartalmazó
  • jól tagolt

 

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok