Kézműves termékek – A szövésről

2015. december 16.

A szociális szövetkezetekről, alapításukról, előnyeikről és az azok által nyújtott lehetőségekről szól az a tanácsadás-sorozat, melynek Kétegyháza is otthont ad. Hagyáné Takács Ibolya mezőgazdasági szakértő a napokban a szövés történetéről, a kézműves termékek előnyeiről tartott előadást a helyi csoport tagjainak projektünk keretében.

A helyben termelt és megvásárolt termék a helyi piacgazdaságot gyarapítja, növeli a foglalkoztatottságot, ezáltal csökken a munkanélküliség. A szociális szövetkezetek által a már elfeledett, népi, hagyományos termesztési, ételkészítési fortélyok előtérbe kerülnek, növelve ezzel a települések jó hírnevét.

Kétegyházán a napokban a szövés kapta a főszerepet. Hagyáné Takács Ibolya mezőgazdasági szakértőnk látogatott el ismét a helyi csoporthoz, és nyújtott hasznos információkat, érdekességeket. A csoport tagjai épp a rongyszőnyeg alapanyagát készítették elő. Megtudhatták, a rongyszőnyegnek hagyományosan több funkciója volt: használták a felmázolt ház földjére, lócákra, de a lovak takarására is. A mai napig divat, és kiváló lehetőséget nyújt a ma emberének is: régiből újat varázsolni, például már nem használt ruhaneműket is alkalmazva. Szakértőnk elmondása szerint a következő előadáson azt is megtudhatják a csoporttagok, hogyan készíthetnek strapabíró lábtörlőt.

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok