Leszakadó rétegek felzárkóztatása

Békés megye 168 hátrányos helyzetű családjának a felzárkóztatását tűzte ki célul magának az a 14 szociális szakember, akik hónapokon keresztül foglalkoztak a bevont családokkal, segítették tudásuk legjavával felzárkóztatásukat.

Békés megye 14 településen végezték a mentorok munkájukat. A program során négy hónapon keresztül, havonta keresték fel otthonukban a hátrányos helyzetű családokat. Békésen Pál Mariann szociális munkás végzettségű szakember nyújtott támogatást a programban résztvevőknek.

– Milyen volt a program fogadtatása településén?

– A program fogadtatása pozitív volt. A családok könnyen bevonhatóak, és motiválhatóak voltak a közös munkába. Bizalommal voltak irányomban. Elmondásuk szerint sok új, számukra eddig ismeretlen információkkal lettek gazdagabbak, melyeket igyekeztek beépíteni saját maguk, valamint gyermekeik mindennapi életébe.

Mit tapasztalt, a kapott információk közül melyik az, mely jobban felkeltette érdeklődésüket?

– Az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdőív, és annak eredménye keltette fel leginkább az érdeklődésüket. A program végeztével már érdeklődtek a folytatásról, többen elmondták, hogy szívesen részt vennének benne, ez is bizonyítja a program sikerességét. Az egészségtudatosság kapcsán átbeszéltük a családok gyümölcs- és zöldségfogyasztását, a D-vitamin pótlását, valamint beszéltünk a káros szenvedélyeikről is.

– Miért tartaná fontosnak a programelem folytatását?

– Véleményem szerint a jövőben van helye az ilyen, és ehhez hasonló programoknak, annál is inkább, mivel Békés megye, és azon belül Békés városa azon leszakadó települések közé tartozik, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű csoportok koncentráltan vannak jelen, a szegregátumokban élő romák száma növekszik. Az információk, és ezáltal a lehetőségek is nehezebben jutnak el hozzájuk, amire a tapasztalat azt mutatja, hogy igényük, és szükségük van.

pal-mariann

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok