Mentor program a felzárkóztatásért

A „Jövőt gyermekeinkkel építjük” pályázat során Békés megyei településeken élő, hátrányos helyzetű családoknak is lehetőségük nyílt egy felzárkóztatási programban részt venni, mely keretein belül egy szociális szakember nyújtott nekik segítséget. Gyomaendrődön Béni Hella látta el a mentori feladatokat.

A felzárkóztatási programban 14 mentor, 168 családdal vett részt, ahol a legfontosabb feladatok között szerepelt a családok helyzetének megismerése, a családhoz illeszkedő megoldási és fejlődési lehetőségek beazonosítása, a szociális ellátások megismerése – milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe és ezeknek mi a feltétele, kihez fordulhatnak segítségért, hogyan szerezzenek információt.

– Milyen volt a program fogadtatása Gyomaendrődön?

– A mentor program során 12 családdal vettem fel a kapcsolatot, akik a hátrányos helyzetű családokból kerültek kiválasztásra. Sajnos elmondhatom, hogy könnyen be tudtam vonni a családokat, hiszen településünkön nem csak 12 család van, aki hátránnyal él, és akinek lehetne segíteni az életkészségek fejlesztése terén. A programot érdeklődve, kíváncsian fogadták. Az első találkozás alkalmával reménykedtek, hogy a részvételért anyagi támogatásban részesülnek. A tájékoztatást követően és a program által biztosított lehetőségek vázolása után innovatív kezdeményezésnek értékelték.

Milyen visszajelzéseket adtak a családok?

– A családok elégedettek voltak. Ez a fajta megkeresés, ez a féle felzárkóztatási program számukra új volt. Örültek, hogy hónapokon át tartottam velük a kapcsolatot, de véleményük szerint a találkozási alkalmak száma nőhetne.

– Miért tartaná fontosnak a programelem folytatását?

– A mentorált családok az idő rövidsége és a továbbkövetés hiánya miatt véleményem szerint nem tudják hatékonyan alkalmazni mindennapi életükben megszerzett információkat, így a hátrányos helyzetből adódó problémáik sem tudnak láthatóan csökkenni. Mindenképp előnyös, hogy olyan információ és tudás birtokába kerültek, melyet egy esetleges program folytatása esetén tovább lehetne mélyíteni és beépíteni a családok mindennapi életébe, életvezetésébe. A mentorált családok száma megfelelő. 12 család egy mentor számára kezelhető, nyomon követhető információ vesztés nélkül.

beni-hella

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok