Minden nap le kell győzni önmagunkat

2015. december 17.

Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, edző, sportvezető, jogász. A magyar birkózó-válogatott volt edzője, majd szövetségi kapitánya. A Magyar Birkózószövetség többszörösen megerősített elnöke (1992-2015), a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja (1992-1997 között, valamint 2005-től), a Halhatatlanok Klubja tagja, majd 2011-ig annak elnöke volt, a Birkózó Hírességek Csarnokába is beválasztották. A sport és az élet kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

MEK_7224

Amikor az ember cseperedik, benne van a vágy, hogy valamilyen emberi tevékenységben jobb legyen másoknál. Az én időmben többségünk az utca gyereke volt, de megfogott minket az a csoda, amit úgy hívnak, hogy sport, és ami mindent megváltoztatott. Már ifjú válogatott voltam, amikor megkaptam az első birkózó cipőt, amit az aktatáskámon kívülre kötöttem, úgy mentem vagy három kört, hogy mindenki lássa.

Az élet diplomáját mindenkinek magának kell megszerezni, mert én tudok arról beszélni, hogy milyen élsportolónak lenni, de nem mindegy, hogy közben vagy azt követően milyen életet élünk, és milyen irányt mutatunk a környezetünknek. Ebben fantasztikus szerepet tölt be a sport, ami észrevétlenül is nagyon komoly személyiségformáló eszköz. Megtanít a fairplay-re, és arra, hogy minden nap le kell győzni önmagunkat.

Amikor ritkán sportolunk: izomlázunk lesz. De ha nap mint nap megtesszük, már egy folyamattá válik, amiben örökké alkalmazkodni kell a fáradtsághoz, a kisebb-nagyobb sérülésekhez és mindahhoz a kihíváshoz, ami eközben éri az embert. A versenysport és az élsport ennek az íve.

Mindenki kipróbálta már egy uszodában, hogy meddig tud lent maradni a víz alatt. Egy élsportoló megtanul minden nap lemenni a „vízbe” és megfulladni. Mert amíg lemegy, addig mindenki civil, de a teljesítmény, az eredmény, az olimpiai érmek akkor születnek, amikor az ember már meghalt a víz alatt, de az akaratereje ebben az állapotban képes arra, hogy a sikert a sikertelenségtől elválassza. Ez pedig az élet minden területén így van.

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok