Prevencióval, a betegségek megelőzéséért

A „Jövőt gyermekeinkkel építjük” elnevezésű pályázat, mely az elmúlt évben zárult le, számos programelemet tartalmazott, melyek az egészség megőrzésére és a prevenció fontosságára helyezték a hangsúlyt. A tanácsadásokat az interaktív kommunikáció jellemezte, a résztvevők érdeklődőek és aktívak voltak. 

A tanácsadások célja a térség hátrányos helyzetét figyelembe véve a családok mentális támogatása, az egészséges életmód és a prevenció fontosságának hangsúlyozása volt. Az „Egészséges életmód tanácsadás” háziorvosok bevonásával Eleken és Pusztaföldváron valósult meg, összesen 180 fő bevonásával. A tanácsadások alkalmával kiemelt figyelmet fordítottak az orvosok a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzősére és kezelésére. A programelem Eleken Dr. Demény János háziorvos, Pusztaföldváron pedig Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos körzetében került megvalósításra. A program fogadtatásáról és az elért eredményekről Dr. Demény Jánost kérdeztük.

A doktor úr kiemelte a fontosságát egy-egy ilyen projekt elemnek. A résztvevők örömmel fogadták a tanácsadást. Örültek a háziorvosuk által nyújtott, ingyenes szolgáltatásnak. A visszajelzések alkalmával a betegek elmondták, hogy szerencsésnek érzik magukat, hogy a körzeti orvosukra minden körülmények között számíthatnak. A tanácsadáson megjelentek aktívak voltak, sokat kérdeztek és szinte minden téma iránt érdeklődtek, hiszen ha éppen nem közvetlenül őket érintette egy-egy egészségügyi probléma, akkor a szűkebb-tágabb környezetükben élőket. Demény doktor elmondta, hogy célszerű lenne több alkalmat, több időt szánni a prevenciós tanácsadásokra, hiszen a megelőzésre még mindig kevesebb hangsúlyt fektet a lakosság nagy része, mint a már kialakult betegségek kezelésére.

Az első tanácsadási alkalom előtt egy közös megbeszélésre gyűltek össze a háziorvosok, ahol megismerhették azt az online felületet, ahol az egészséggel kapcsolatos kérdőívek állnak a rendelkezésükre. A kérdőívek kitöltése után egészségtervet kapnak az azt elkészítők. A háziorvosok, illetve az asszisztensek kitöltötték ezeket a kérdőíveket a tanácsadásokon megjelent betegekkel. A mai napon kérdőíveket vittünk a körzet, tanácsadáson részt vett betegeinek. Arra voltunk kíváncsiak, ki mennyire tartják be a korábban kapott egészségtervben foglaltakat. A legnagyobb kockázati tényező a magas vérnyomás, a magas BMI és a dohányzás továbbra is fennáll a betegek körében, melyek a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában komoly rizikófaktorként szerepelnek. Viszont ami pozitívumként mondható el, nőtt a D vitamin fogyasztása a kevésbé napsütötte időszakban, valamint a nyári hónapokban az idény zöldség és gyümölcsfogyasztás.

A látogatásunk során olyan kiadványokat vittünk, melyek a prevenció erősítésében hatékonyan közreműködhetnek Demény doktor úr körzetében, Eleken.

prevencios-elek-08-18

Egészséghíradó

Egészséghiradó

Korábbi programok