Dietetikusunk

Groza-Anna_kicsi

Az egyetemi végzettséggel rendelkező szakember a táplálkozástudományi ismereteit hosszú évekig, mint a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház élelmezési osztályvezető-dietetikusa kamatoztatta. Pályafutása során foglalkozott bölcsődések és idősek dietetikai ellátásával, munkahelyi étkeztetéssel, tanított az ápolóképzésben. A mai napig aktív szakembere a gyulai betegellátásnak, jelenleg, mint a gyulai rendelőintézet vezetőasszisztense munkálkodik.

Dietetikusunk segít elemezni, felismerni a táplálkozási problémákat. A már kialakult ételallergiásoknak, emésztési problémákkal küzdőknek is hasznos tanácsokkal szolgálhat. Kérdezhetik családanyák, akinek több korosztály ellátásáról kell gondoskodniuk, kamaszok, akik állandóan fogyókúráznak, olyan személyek, akiknek egy-egy étel elfogyasztása kellemetlen következményekkel jár…


Kattintson és kérdezzen szakértőnktől Ön is! dietetikus@fittbekes.hu


GRÓZA ANNA TANÁCSAI


Fogyni szeretnék. Teljes kiőrlésű lisztből, kenyérből, péksüteményből bármennyit fogyaszthatok?

Természetesen nem, hiszen a teljes kiőrlésű készítményeknek is van energia tartalma, ezért korlátlanul nem fogyaszthatók. Azonban a bennük található magasabb rosttartalom miatt, nagyobb telítő értékkel rendelkeznek. Kisebb mennyiség fogyasztása esetén is jól lehet lakni. Hozzásegítik a rendszeres székletürítéshez, és lassabban emelik a vércukorszintet is. Hangsúlyos azonban, hogy az energiatartalma hasonló, mint a finomított lisztből készült termékeknek.


Azt hallottam, hogy a dobozos tej fogyasztása egészségtelen. Igaz e?

Az ultra magas hőfokon kezelt tej esetében,  (UHT), a technológiai folyamat során a következő történésen megy keresztül. A tejet néhány másodpercre, extrém magas hőmérsékletre, hevítik, majd ezt követően hírtelen lehűtik, ezt követően csíramentes környezetben csíramentes csomagolást végeznek, amikor kartondobozba teszik, mely több rétegű, így megakadályozza, hogy a benne lévő tej, levegővel, vagy fénnyel érintkezzen. Az eljárás következtében egy biztonságos terméket kapunk, ezért nincs szükség tartósítószer, illetve adalék anyag hozzáadására. Ez a magyarázat arra, hogy hűteni sem szükséges bontatlan állapotban. Minőségét, akár 3-6 hónapig megőrzi.


Az olajos magvak, tényleg egészséges nassolnivalók? Mennyit lehet naponta fogyasztani?

A diófélék, olajos magvak, nagyon értékes ásványanyagokat tartalmaznak, mint például kalcium, magnézium, szelén, stb. Azonban nem szabad megfeledkeznünk, igen magas energiatartalmukról sem. A sós fajtáknak pedig, a szív és érrendszeri betegségekre igen nagy negatív hatást gyakorló, magas nátrium tartalma van. Tehát napi 5-6 szem dió kedvező az egészségmegőrzést illetően, természetesen sózás vagy cukrozás nélkül. Ennél nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása akár elhízáshoz is vezethet. Tehát ne váljon szokásunkká az asztalon tartani (szem előtt) a mogyorót, diót, mandulát vagy más olajos magvakat, és ne ezek társaságába üljünk a TV elé.


Valóban hizlal-e a burgonya, tészta és rizs fogyasztása?

Minden a bevitt mennyiségtől függ, hiszen egy héten egyszer, kis mennyiségben fogyasztva. nem feltétlenül hizlal. Azonban ha napi szinten ez kerül az étrendbe, és ezzel lakunk jól, akkor bizony rövid idő alatt számolhatunk a súlytöbblettel. Tehát ezeket a köreteket ne több mint maximum heti egyszer fogyasszuk, rizsből ajánlott a barna, tésztából a durum lisztből készült, és burgonyából is a zsírszegény elkészítési módot választva fogyasszunk. Rizsből és tésztából egy alkalommal ne fogyasszunk 6 dkg-nál többet, burgonyából pedig 20 dkg-ban maximáljuk a mennyiséget. Természetesen ezek a mennyiségek a nyersen mért termékre vonatkoznak. A szénhidrát bevitelére szüksége van a szervezetnek, de válasszuk az említett. rostgazdagabb termékeket!


Fogyókúrázok, ezért zsír helyett olajjal főzök.

Az olajok, illetve zsírok fogyasztása egyformán csak kis mennyiségben ajánlott. Nem több, mint újbegynyi mennyiség naponta. Az állati zsiradékok és a növényi olajok energiatartalma között nincs különbség. Amiét kedvezőbb a növényi olajok fogyasztása, az a zsírsav összetételüknek köszönhető. A növényi olajok nagyobb részben telítettlen zsírsavakat tartalmaznak, melyek nem hatnak károsan a szív és érrendszerre. Elsősorban a hidegen préselt olajok használata javasolt.  Tehát a növényi olajok használata kis mértékben, zsírsav összetételüknek köszönhetően ajánlottak, és nem azért mert esetleg kevesebb energiatartalmat tulajdoníthatunk nekik.

Valóban többször kell naponta étkezni annak is, aki fogyni szeretne?

Ez egy helyes információ. Az ajánlott energiabevitel felnőtt esetében maximum 1500 kcal naponta. Természetes hogy ez egy általános adat, de célszerű egyéni tanácsot kérni, és egyénre szabott étrendet tartani. Az 5-szöri étkezés ajánlatos, hogy a szervezet ne éhezzen. Azonban egy- egy étkezés konkrét időpontban, azonos ritmusban történjen, nehogy ez a gyakori étkezés reggeltől estig való nassolásba csússzon bele. Az egészséges táplálkozási ajánlásban is a napi 5x étkezés javasolt, így gyakorlatilag ez nem egy kúra része, hanem egy életmód váltás kell legyen, amennyiben ez eddig nem volt gyakorlat, A súlycsökkenés eléréséhez minden esetben be kell iktatni az életünkbe, a rendszeres mozgást.


Az energiaital beillesztése az étrendbe javasolt e?

Napjainkban sajnos igen sokan fogyasztanak energiaitalt. Vizsgálatok azonban nem történtek arra vonatkozóan, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre. Nagyobb részük igen sok koffeint és cukrot tartalmaz. Átmeneti „fölpörgetést” követően, a vízvisszatartás igen nagymértékű. Rendszeres fogyasztásuk semmi esetre sem ajánlatos. Az egészséges táplálkozásba egyáltalán nem illeszthető be.

A megfelelő folyadékfogyasztást, és a szükséglet szerinti pihenést nem helyettesíthetjük energiaital fogyasztással. Gyermekeknek pedig kifejezetten ellenjavalt a fogyasztása! Az energiaitalnak, nincs olyan összetevője, amire kifejezetten szüksége lenne az emberi szervezetnek.


A tej nem egészséges?

A tej és tejtermékek a legjobb kalcium forrásaink. Belőlük szívódik fel a leghatékonyabban a szervezet számára nélkülözhetetlen kalcium. A csontosodáshoz, majd a csontritkulás elkerüléséhez, a kalcium folyamatosan be kell jusson a szervezetünkbe. Ez leginkább akkor jó ha természetes formában történik. Napi ½ l tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék, kifejezetten javasolt fogyasztási mennyiség. Természetesen, ha valakinek emésztőrendszeri problémája, tejérzékenysége, netán allergiája van, akkor más kalcium forrást kell keresni, a folyamatos kalcium pótlás biztosítására. A szakma a tej kiiktatását az étrendünkből, nem támogatja, sőt a túlzott csökkentést is helytelennek ítéli meg.


Igaz e a mondás, hogy „Napi 1 alma, az orvost távol tartja”?

Egy alma, kb. 20 dkg ha közepe méretűt sikerül beszerezni. Az ajánlott napi zöldség, gyümölcs fogyasztás,40 dkg. Így elmondhatjuk, hogy a javasolt mennyiség felét biztosítja az egy alma elfogyasztása. Sajnos a hazánkban szokásos táplálkozás alacsony rost fogyasztást mutat, úgy gyermekkorban, mint a felnőtt lakosság körében egyaránt. A daganatos betegségek megelőzése érdekében nagy jelentőséget tulajdoníthatunk a megfelelő rostfogyasztásnak. Sajnos a mérhetetlen finomított feldolgozott élelmiszereink, nem segítik a jó irányt. Afrikai országokban, ahol a rostfogyasztás sokszorosa az általunk megszokottnak, a civilizációs betegségek, ismeretlenek. Tehát az egy alma fogyasztása kiváló, de fogyasszunk legalább még egyszer ennyi zöldséget vagy gyümölcsöt, lehetőleg nyers formába.


A fehér cukornál kisebb az energiatartalma a barnacukornak, és a méznek?

A felsorolt édesítőknek azonos az energiatartalma, és egy igen gyors felszívódással és hasznosulással bírnak. Ha ön cukorbeteg, vagy súlytöbblettel rendelkezik, ezeket az édesítőket mellőzze. Minél inkább törekszünk arra, hogy kevéssé édesítsünk, annál kifinomultabban fogjuk érzékelni a fogyasztott étel alap ízét. A magyarországi lakosság táplálkozási szokásainak egyik nagy hibája, a túlzottan sok un. natív cukorfogyasztás. Az egészséges táplálkozás kialakításához ennek mennyiségét radikálisan csökkentenünk kell. Rengeteg kerül a szervezetbe üdítők, cukorka, csokoládé, kekszek, sütemények rendszeres fogyasztása során. Természetesen nem arról van szó, hogy a születésnapi tortánkból nem ehetünk (no, de az egyszer egy évben fordul elő)!


A mesterséges édesítők energia mentesek?

Legtöbb mesterséges édesítőszer, valóban nem tartalmaz szénhidrátot, illetve energiát. Azonban tudnunk kell, hogy vannak olyanok is, amelyek igen. Például, a gyümölcscukor, vagy a szorbit, tartalmaz szénhidrátot és energiát is. Az egészségesebb táplálkozás megvalósításához, javasolt a kristálycukrot, gyümölcscukorra cserélni. Kisebb a glikémiás inexe, így nem emeli gyorsan a vércukor szintet. A gyümölcscukor cukorbetegeknek is ajánlható. Fontos azonban, hogy akinek szüksége van súlycsökkenés elérésére, az egyéb mesterséges édesítőket használjon, vagy törekedjen a natúr ízek megszokására. A energia bevitel optimalizálásának része az édes ízű termékek fogyasztásának csökkentése, ez magával hozza azt is, hogy egy idő után, nem lesz édesség éhségünk.


Magas a vérnyomásom. Egészséges e a tengeri só, vagy a himalájai só fogyasztása?

A különböző sóféleségek nátriumtartalma azonos, kivéve a nátriumcsökkentett sót, ezért magas vérnyomásban, a kérdésben említett sókat is korlátozni szükséges. Tekintettel, hogy szív és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságában hazánk lakossága élvonalban van, szükséges és nagyon fontos, a jobb egészségi állapot eléréséhez, a só fogyasztás csökkentése. Ezt bármelyik fajta sóra vonatkoztatva elmondhatjuk. Jó módszer erre az, ha mennél több féle friss fűszernövényt használunk az ételeink elkészítéséhez. A zöldségek fogyasztásánál, mit például, paprika, paradicsom, uborka, retek, ne sózzunk! Sajnos a mindennapi kenyerünk is elég sok sót tartalmaz, így nem haszontalan erre a tényezőre is figyelmet fordítani.


A gyümölcslevek kiváló folyadékpótlók. Igaz e?

Folyadék biztosítására egyértelműen a víz, ásványvíz, natúr tea az, ami elfogadható. A gyümölcslevek, még akkor is, ha jó minőségűek, szénhidráttartalommal, így energia tartalommal is rendelkeznek. Napi ajánlott mennyiség 2-3 dl, és nem több. Legjobb, ha lehetőségünk van a frissen préselt változatot fogyasztani, mert akkor garantált, hogy színezék, adalék, tartósító hozzáadása nélküli levet fogyasztunk. Szakirodalmi írásban olvasható, hogy, napi 1l jó minőségű (100% gyümölcstartalmú) multivitamin elfogyasztása hypervitaminózishoz is vezethet.

A gyümölcslevek tehát a táplálék kategóriába sorolandók és nem folyadékpótlásra alkalmazzuk őket.


Az emberi szervezetnek nincs szüksége állati eredetű élelmiszerekre.

Ez az állítás, miszerint mindenkinek kiváló a vegetariánus étrend, nem állja meg a helyét. Ugyanis a gyermekeknek a növekedés folyamán szükségük van állati eredetű fehérjékre, nem is beszélve a vasról. Az állati eredetű táplálékainkból sokkal hatékonyabban szívódik fel a vas, mint a növényi eredetűből. A vegetariánus étrend felnőtt korban különösen reumatológiai izületi betegségek esetén, kifejezetten ajánlott. Az is tény, hogy az ovo-lakto-vegetariánusok átlagosan 10 évvel hosszabb étetőek, mint az állati eredetű táplálékot fogyasztók. Ne felejtsük el, hogy a vallási meggyőződésből alkalmazott vegetariámus étrendhez társul egy csökkentett stresszt hordozó lelki békében élt élet. Nem elhanyagolható tényező.


Cukorbetegnek mindent szabad fogyasztani, amit az egészségesnek is?

Lehet olyan nézeteket vallani, hogy a betegnek, ne javasoljunk tiltásokat. Azonban a mennyiségekkel nagyon tisztában kell lenni. Úgy gondolom, hogy bizonyos termékek olyan minimális mennyiségben fogyasztható, hogy a jó vércukor érték elérése érdekében célszerűbb ezeket mellőzni.

Nem javasolt fogyasztásra, a cukor, méz, és az ezzel készült termékek, valamint az aszalt gyümölcsök. Hírtelen vércukor emelkedést okoz a sárgadinnye, szőlő, szilva és a banán. A hirtelen vércukormozgás következtében a szövődmények kialakulásának egyre nagyobb esélye van. A cukorbeteg kezelésének egyik fő célja, a szövődmények kialakulásának megakadályozása. Ezért tehát az említett élelmiszereket ne fogyassza a cukorbeteg, annak érdekében, hogy a vércukor értékeit, megfelelő mederbe tudja tartani.


Milyen mennyiségű táplálékot kel fogyasszak, ha már 75 éve múltam?

Nem csak a táplálék mennyisége, de a minőségi összetevők is fontosak. 70 év fölött, kb. 30%-al csökken az energiaszükséglet, az arányok azonban változatlanul maradnak. A táplálék 50-55%-át a szénhidrátoknak kel kitenni, döntően, összetett szénhidrátoknak. 30%-nál ne legyen több az összes zsír bevitel, aminek nagyobb része növényi eredetű legyen. A fennmaradó mennyiség, 20% körül a fehérje bevitele legyen. Szervezetünknek ebben a korban is természetesen szüksége van a megfelelő vitamin és ásványanyag bevitelre. Törekedni kell a változatos, idényjellegű, minél természetesebb étkek fogyasztására. Amennyiben valamilyen betegség felüti a fejét, ami magával hozza a megváltozott tápanyag igényt, a táplálék bevitelt annak megfelelően kell módosítani.


Káposztaleves kúrán szépen lefogytam, de pár hónap alatt visszahíztam. Mi lehet a baj?

Túlsúly esetén, a diéta egyik fontos része, hogy élhető legyen. A bulvár újságokban jobbára egyhangú, szélsőséges, és egyoldalú javaslatokkal találkozunk, ami kétségtelen látszólag gyors eredményt is hoz.  Hosszú távon azonban nem alkalmazható, és amint valaki a kúra után visszatér az általa megszokott étrendhez, a szervezet elkezd villámgyorsan raktározni. Sajnos a gyors fogyás rövid időre szóló általában. A helyes súlycsökkenési tempó, az heti 0,5-1 kg heti súlycsökkenést jelent. Az étrendi megszorítás, (az energia csökkentése) mellett nagyon fontos része a rendszeres mozgás beiktatása, ami heti 3 alkalommal, alkalmanként minimum  fél órát jelent.


Már naponta csak kétszer étkezek, mégsem sikerül fogynom.

A túlsúly leküzdése, nem túl egyszerű program. Fontos az elszántság, de bármenyire is elképzelhetetlennek tűnik szükséges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek része az ötszöri étkezés naponta. Nem többet, hanem többször kell étkezni. Ha kiéheztetjük a szervezetet, annál jobban igyekszik hasznosítani, amikor végre táplálékhoz jut. Tehát hiába gondoljuk azt, hogy elegendő a napi kétszeri étkezés, ez nem álja meg a helyét. A táplálék összetétele pedig, az arányokat illetően nem lehet más. mint az egészséges táplálkozásban ajánlott. Így az összenergia bevitel semmiképpen ne haladja meg a napi 1500 kalóriát, az arány pedig, 50-55% szénhidrát 20% fehérje, és kevesebb mint 30% zsírbevitel lehet.


Olajjal főzők már jó ideje, mégsem fogyok 1 dkg-ot sem.

A legnagyobb energiát a táplálékaink közül a zsiradékok égetése kapcsán nyerjük. Energia szempontjából azonban, hogy ez a zsiradék olaj e vagy zsír teljesen mindegy.  A mennyiséget azonban napi 1 újbegynyire szükséges csökkenteni. A fő hangsúly a bevitt mennyiségen van. Természetesen táplálkozás élettani szempontból előnybe kell részesíteni a növényi eredetű zsiradékot. A súlytöbblet legyőzése pedig kicsit összetettebb kérdés, mintsem, hogy a zsír lecserélése olajra elegendő lenne hozzá. Javaslom, hogy forduljon szakemberhez, hogy egyénre szabott tanáccsal, étrendi ajánlással láthassa el. A megvalósítás és a motiváltság pedig az ön kezében van.


Kezdődő cukorbetegséget állapítottak meg nálam, szükséges e diétáznom?

Éppen jókor jön a kérdés, hiszen a mielőbb elkezdett diéta, kedvezően befolyásolja a további tennivalót a cukorbetegség kezelése szempontjából. Amennyiben időben felismerésre kerül a cukorbetegség, első terápiás lépés a diéta. Hogyha ez a javallat kevésnek bizonyul, a terápiát lehet, hogy a diéta mellett gyógyszer szedésével is ki kell egészíteni. Ha az orvos, az eredmények láttán, úgy dönt, hogy nem javulnak kellő módon az eredménye, javasolja, a gyógyszer helyett a diéta mellé az inzulin szükségességét. Természetesen ez csak címszavakban van ismertetve, bővebb felvilágosításért személyesen célszerű felkeresni egy dietetikust.


Néhány példát szeretnék arra vonatkozóan, hogy mi tartalmaz 10g szénhidrátot.

Néhány alkalmazható példa 10g szénhidrátot tartalmazó élelmiszer illetve élelmi anyag formájában. Amennyiben szükséges, tekintse a zárójelben lévő energiatartalmat is. Amint tapasztalható hogy, van aminek tízszer annyi az energiatartalma, mint a mellette felsoroltnak.

15 dkg alma (45 kcal)
1/3 zsemle, 3 dkg gépsonkával (104 kcal)
1 dl 100%-os rostos ivólé (60 kcal)
2 dl kefir (126 kcal)
15 dkg alma, 1 db kockasajt (120 kcal)
1 vékonyszelet diabetikus ízestekercs (75 kcal)
10 dkg kiwi (52 kcal)
10 dkg mandarin (45 kcal)
15 dkg grapefruit (54 kcal)
10 dkg napraforgómag (590 kcal)
6 dkg földimogyoró (400 kcal)
20 dkg piros ribiszke (66 kcal)

Cukorbetegségben, amennyiben az uzsonnára vagy tízóraira megszabott szénhidrát bevitele 10g, például, ezeket az élelmiszereket, élelmi anyagokat fogyaszthatja.


Megváltozott az inzulinom, ezért 6x kell étkeznem. 15-20g szénhidrátot miből tudok a kisétkezéseimhez biztosítani?

Néhány 15-20g szénhidrátot tartalmazó példával szeretnék segíteni, amennyiben súlytöbblete is van, kérem, vegye figyelembe az energia tartalmakat is!

15 g szénhidrátot tartalmazó ételek

20 dkg alma (60 kcal)

4 db korpáskeksz (120 kcal)

1/2 db zsemle, 1 dkg margarinnal, 5 dkg párizsival (250 kcal)

20 dkg sárgarépa (80 kcal)

3 dl rostos ivólé (45 kcal)

2 dl kefir, 1 db abonett (156 kcal)

20 g szénhidrátot tartalmazó ételek

4 dkg kenyér, 1 db kockasajttal (167 kcal)

2 dl tej, 1/3 zsemle (110 kcal)

2 dl kefir, 2 db abonett (186 kcal)

20 dkg őszibarack (82 kcal)

2 dl kefir, 2 db abonett, 3 dkg gépsonka, 1 dkg margarin (300 kcal)

15 dkg körte (78 kcal)

1 db (47 gr) tepertős pogácsa (204 kcal)


Az ebéd összeállítása okoz gondot, mert 60g szénhidrátos kel legyen. Miből állítsam össze?

60 g szénhidrátot tartalmazó ételek

csontleves, grillcsirke, 5 dkg rizs párolva, csemege uborka (502 kcal)

rizsleves, sertéssült, zöldborsófőzelék (760 kcal)

köményleves zsemlekockával, rakott kelkáposzta (735 kcal)

csontleves, óvári sertéssült, 5 dkg rizs párolva (674 kcal)

sacharinos paradicsomleves, natúr szelet, kelfőzelék (730 kcal)

zöldségleves, sertéssült, burgonyafőzelék (700 kcal)

húsleves, főtt marhahús, sacharinos paradicsommártás, 20 dkg burgonya (580 kcal)

májgaluskaleves, debreceni sertéssült, párolt káposzta, 15 dkg burgonya (720 kcal)

csontleves, borsostokány, 5 dkg tarhonya, kovászos uborka (690 kcal)

rántotthal, 15 dkg franciasaláta, 1/2 kifli (780 kcal)

hagymás rostélyos 25 dkg burgonyával, káposzta saláta (760 kcal)

burgonyaleves, vagdalt, kefires saláta (750 kcal)

grillcsirke, rizi-bizi, paradicsomsaláta (580 kcal)

Amennyiben módja van rá, célszerűbb, ha ezeket a példákat mintának tekinti, és tápanyagtáblázat segítségével, a saját receptjeinek a szénhidrát tartalmát számolja és jegyzeteli fel. Ugyanis egy ételt több féle módon is el lehet készíteni ezért a név mögött, és annak összetevői, nem biztos, hogy azonos szénhidrátot talál, mint ahogyan az ön receptjében szerepel.


Cukorbeteg vagyok, és fogynom is kell, ezért 40g szénhidrátot fogyaszthatok ebédre. Nem mindig tudok főtt ebédet enni. Hogyan képzeljem ezt el?

40 g szénhidrátot tartalmazó ételek

2 dl 1,5%-os tej, 1 zsömle, 5 dkg párizsi, retek (340 kcal)

3 dl 1,5%-os tej, 1 kifli, 5 dkg körözött, 10 dkg zöldpaprika (345 kcal)

8 dkg kenyér, 2 dkg margarin, 3 dkg gépsonka (380 kcal)

2 db tojásból rántotta, 8 dkg kenyér (390 kcal)

1 pár virsli, mustár, 8 dkg kenyér (484 kcal)

2 dl kefir, 8 dkg túró, 6 dkg rozskenyér (406 kcal)

3 dkg müzli, 2 dl rostos körte lé, 10 dkg reszelt alma (160 kcal)

natúrszelet, kelkáposzta főzelék (490 kcal)

15 dkg grillcsirke, 5 dkg rizs párolva, csemege uborka (420 kcal)

gulyásleves 15 dkg burgonyával, csipetkével (420 kcal)

stefániavagdalt, parajfőzelék ( 630 kcal)

rakott kelkáposzta (440 kcal)

csirkepaprikás, 5 dkg tészta, kovászos uborka (600 kcal)

csemege sertéskaraj, 20 dkg petrezselymes burgonya, paprikasaláta (380 kcal)

főtt marhahús, sacharinos paradicsommártás, 15 dkg burgonya (370 kcal)

Lehet, hogy megdöbben a tésztán, gulyáslevesen, vagy a burgonyán, hiszen azt írta, hogy fogynia is kellene. Azért hoztam példának ezeket, mert az életmód változtatásnak, életszerűnek kell lennie, gyakorlatilag mindent lehet, csak nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, és milyen gyakoriságban. Az említett ételek ne kerüljenek sűrűbben, mint 2 hetente az étlapra, és akkor is csak a jelzett mennyiségben.


Szeretnék egy heti minta étrendet 1000 kalóriával.

1000 kalória tartalmú étrend:

HÉTFŐ
KEDD
 SZERDA
CSÜTÖR.
PÉNTEK
SZOMBAT
VASÁRNAP
Reggeli
Tea 1db zsemle
1db f. tojás
paradicsom
3dl. Cukorment. Gyümölcslé 2db kockasajt 1db kifli
Tea, 10dkg zala felvágott zöldpaprika    1db magvas kifli                
3dl. Cukorment.      Gyümölcslé 5dkg túrasajt 1db korpáskifli
Tea, 10dkg gépsonka paradicsom
1db magvas kifli
3dl cukorment. Gyümölcslé
1db főtt tojás     uborka
 1db zsemle
Tea, 2db kockasajt paradicsom
1db magvas kifli
Tízórai
1db kefir
1 ek. Korpa
1db     gyüm . joghurt cukorment.     
2db alma
1db joghurt 1 ek. Korpa
2db narancs
1db gyüm. joghurt
20 dkg gyümölcs saláta
Ebéd
sóska mártás
sült csirke comb
 
20dkg kapros zöldbab saláta
 sertés sült
2db töltött karalábé főzelékkel
20dkg petrezselymes burgonya
 natúr hal kovászos uborka
20dkg párolt z. borsó sült pulykamell 10dkg
20dkg párolt káposzta sült csirkecomb
20dkg párolt s. répa 10dkg majorannás pulykamell
Uzsonna
20 dkg egres
20 dkg cseresznye
2db őszibarack
20 dkg málna
1db. Kefir 1ek korpa
2db alma
20dkg káposzta saláta
Vacsora
virslisaláta
20dkg
 
 
vitaminsaláta 10dkg
2db zöld- paprikába töltött kőrözött
10dkg pulykasonka uborka
sajtsaláta 20dkg z. paprika
10dkg marhanyelv paradicsom paprika 1db kifli
 
10dkg kőrözött z. paprika, uborka

Az energia megszorítás ellenére, fontos a napi ötszöri étkezés, és a megfelelő folyadék bevitel. Fogyasszon napi minimum 1,5-2l vizet, akár az étkezések elé is beiktatva 1-1 pohárral, hiszen a teltségérzet elérésében segít ez a kiegészítés is.


Bélműtétem volt, és most már itthon lábadozok. Mit fogyaszthatok?

Közvetlenül a műtétet követő szigorú, és fokozatosan bővített étrend után, otthon tovább kell az étrendet színesíteni. Természetesen azért korlátok még vannak, ezért a következőket javaslom beilleszteni az étrendbe, gyakori kis étkezések formájában, sok pihenéssel, egy-egy kisebb sétával kiegészítve.

Gabona és gabonatermékek közül: keksz, kétszersült, nem friss (meleg) zsemle, kifli, zsúrkenyér, fehér kenyér. Rizs, dara pirítva, főzve, párolva, köretnek, vagy tejben főzve. Vékonyra nyújtott száraztésztát először csak levesbetétnek, majd a 4. héttől sovány sajttal, sovány tehéntúróval, darával, gyümölcsízzel ízesítve fogyaszthatjuk.

Húsok: csirke-, galamb-, borjú-, bárány-, házinyúl-, sovány sertés, fiatal marha, sovány hal. Levesnek, párolva, vagy teflonban, fóliában, római cserépedényben zsiradék nélkül sütve.

Belsőségek: csirke és borjúmáj.

Hentesáruk: gépsonka, sonkaszalámi, zalafelvágott, párizsi, krinolin, virsli, baromfi- termékek.

Tej és tejtermékek közül: A tejcukor okozhat a műtét után has puffadást, hasmenést, ezért egyéni tűrőképesség szerint lehet enni: sovány tej, tejeskávé, karamell, világos kakaó, aludttej, kefir, joghurt, sovány tehéntúró, sovány sajtok (hóvirág, óvári, túra, köményes), gyümölcsjoghurtok, amelyek nem tartalmaznak magvakat.


Bélműtét után ehetek e valamilyen zöldséget, vagy gyümölcsöt?

Természetesen a választékot bővíteni kell fokozatosan a zöldséggel és gyümölccsel is. Néhányat a teljesség igénye nélkül javaslok.

Zöldség és főzelékfélék közül: a sárgarépa, burgonya, paraj, sóska, fejes saláta, tök, spárga. Zöldbab, zöldborsó átpaszírozva fogyasztható. Ezekből a nyersanyagokból pürésített levesek, pürésített főzelékek, köretek (kevés olajjal, kefirrel, aludttejjel) készíthetők.  A 6-8 hét után óvatosan a főtt karalábé és karfiol is megkóstolható.

Gyümölcsök közül: alma, cseresznye, meggy, őszibarack, – pürélevesek, pürézett mártások, kompót, jam, natúr gyümölcslevesek formájában.

NYERSEN: a 2. héttől alma hámozva, reszelve, a narancs és grapefruit préselve, gyümölcslé formájában fogyasztható.

Édességek közül: méz, habcsók, mézes sütemények, felfújtak (rizs-, dara-, túró-, kifli felfújt), piskótafélék ízzel, gyümölcsfagylalt, gyümölcshab.

Élvezeti cikkek: feketekávé a műtét utáni 10. naptól fogyasztható. Üdítőitalok szűrt gyümölcslé formájában. Szénsavas italokat kerüljük el.


Lehet e minden péksüteményt, édességet fogyasztanom bélműtétem után? A húsok közül, mi az amit nem lehet még fogyasztanom?

Nem javasolt még fogyasztásra néhány termék, mert panaszt okozhat, megterhelheti az emésztőrendszert.

Gabonafélék közül: a friss, meleg pékárú (kenyér, zsemle stb.), zsírban sült (lángos, fánk) és meleg kelt tészták, nehezen emészthető, vastagra nyújtott száraztészták.

Édességek közül: a sok zsiradékkal készült sütemények, tömény vajas, tejszínhabos édességek, forró csokoládé, krémek, krém-csokoládék, leveles vajas, hájas tészták.

Húsok- és húsfélék: a zsírban dús, kövér sertés- és marhahús, hízott kacsa- és libahús, kacsa- liba-, marhamáj, velő, tepertő, szalonna, zsíros és füstölt töltelék árúk (disznósajt, kenőmájas, csabai, hurka, füstölt kolbász), zsíros halak, füstölt, olajos halak és a sertés zsír.

A tojás: TILOS zsírban sütve vagy nehezen emészthető kemény tojás formájában.


Mi az, amit nem lehet a zöldségek gyümölcsök közül még fogyasztanom, a bélműtétem miatt?

Főzelékfélék közül: szárazhüvelyesek (bab, sárgaborsó, lencse) káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, gomba, zöldpaprika, paradicsom.

Gyümölcsök közül: banán, sárgadinnye, szilva, körte, aszalt gyümölcs, apró magvasak – málna, eper, egres stb.-olajos magvak.

Tej- és tejtermékek közül: tejföl, tejszín, tejszínhab, valamint a zsíros és füstölt sajtok (krémsajtok, ementáli, ömlesztett zsíros sajt, parenyica) érett túró.

Konyhatechnológiai eljárások közül, nem alkalmazhatók a zsiradék felhevítésével járó ételkészítési eljárások: zsírban sütés, pirítás. A rántás készítésénél a lisztet szárazon kell megpirítani és utólag keverjük hozzá az olajat.

Javasolt a napi ötszöri étkezés megvalósítása, séta a friss levegőn, és pihenés az étkezések után, (legalább fél óráig).


Colitist diagnosztizáltak nálam. Szükséges e diétáznom?

Természetesen a kezelés része a diéta is, aminek a lényege a következő: A tápanyagoknak a colitis ulcerosában betöltött kóroki illetve terápiás jelentősége még ma sem teljesen tisztázott. Ha az erős hasmenés huzamosabb ideig fennáll, a szervezet sok tápanyagot veszít, így a beteg testileg, fizikailag leromlott állapotba kerül.

A célzott diéta lényege, az érintett bélszakasz kímélete, és a megnövekedett energia és tápanyagszükséglet kielégítése.

A fennálló tápanyaghiány pótlása, a beteg kondíciójának, tápláltsági állapotának javítása.

Az étrend összeállításának fő szempontjai, hogy energia gazdag, fehérje gazdag és egyszerű cukor mentes (csak erős hasmenés idején), valamint, zsírszegény legyen. Tej-, illetve tejcukormentes a gyakori laktázhiány miatt. Az élelmi rost bevitel a stádiumtól függ. Akut stádiumba a rostbevitel korlátozása szükséges, nyugalmi periódusban vízoldékony élelmi rostokban gazdag, durva rostokban szegény az étrend alkalmazása szükséges. Oxálsav szegény (a bőséges oxálsavbevitel esetén fokozódik a vesekőképződés kockázata. Nagy oxálsavtartalmú élelmiszerek: kakaó (600-900mg), csokoládé, zeller (620mg), paraj (450-800mg), rebarbara (260-620mg), sóska (360mg), cékla (120mg). Kisebb oxálsavtartalmú élelmiszerek: sárgarépa (60mg), zöldborsó (30mg), narancs (24mg), fekete ribizke (19mg). Antioxidánsok (provitaminok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) szinten tartása fontos. Probiotikumok fagyasztása (antibiotikus kezelés után) elengedhetetlen Gyógyteák kontrolált alkalmazása, elsősorban akut időszakban javasolt. A megnövekedett energia-, és tápanyagigény miatt gyakori, kis mennyiségű étkezések (legalább napi hatszor) szükséges.

Tünetmentes és tünetszegény időszakban minél kevesebb korlátozás alkalmazása, a változatosság és az egyéni ízlés figyelembe vétele javasolt.


Hogyan készíthetem az ételeimet colitises diétában?

Az alkalmazható, javasolt Konyhatechnológiai eljárások az étrendben:

Alkalmazható Nem alkalmazható

Hőközlés

Főzés, párolás, aromás párolás, cserép edény, korszerű párolóedény, teflon edény, fóliában, sütőzacskóba sütés, grillezés (túlzott használata kerülendő), roston sütés

Bő zsiradékban sütés

Sűrítés

Száraz rántás, diétás rántás, hintés, egyszerű habarás, kefires habarás, burgonyával vagy saját anyagával való sűrítés

Magyaros, fűszeres rántás, tejfölös habarás

Ízesítés Kímélő fűszerezés

Szalonnával való tűzdelés, füstölés, pácolás, zsiradékban pirított hagyma és izgató csípős fűszerek használata

Nagyon fontos az elkészítési mód jó megválasztása a nyersanyag kiválasztása mellet, valamint a napi 5-6-szori kis mennyiségű étkezés, valamint az étkezések utáni pihenés.


Mire Jó a gránátalma?

A gránátalma egészségügyi előnyei:

A gránátalma egy mély bordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. Fontos szerepe van a súlykontrollban. A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 gramjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.


Igaz e, hogy a szív és érrendszerre is jó a gránátalma?

Igen jó hatással van a szív- és érrendszerre a gránátalma fogyasztása. Kutatások, arra az eredményre jutottak, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabadgyökök kialakulása.  Egy vizsgálatban a magas vérnyomásban szenvedő betegeket figyelték meg, akik két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki.


Igaz e, hogy daganat megelőzésére is jó a gránátalma?

Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját.

A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is. Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében is. A gránátalma magja, a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Gyulladáscsökkentő, és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.


Mire való a csicsóka?

A csicsóka élettani hatásairól néhány gondolat.

A csicsókát régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést.
Hazánkban a 17. századtól ismerik és fogyasztják, habár fogyaszthatóságát időnként vitatták. Néhány évvel később népélelmezési és egészségvédelmi szempontból igen kedvezőnek ítélik a fogyasztását. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igen csak igénytelen talajban és könnyen megterem. Ősszel a krumplival együtt takarították be, s a téli időszakban nyersen fogyasztották bármilyen étel mellé.Nagyon értékes élettani hatása van a növénynek, javaslom fogyasztásra.


Jó e a cukorbetegeknek a csicsóka?

A csicsóka a fészkes virágzatúak családjába tartozik. Akár két, két és fél méter magasra is megnő. A növények tövenként 10-16 tyúktojás nagyságú, körte alakú, fajtától függően fehér, sárga vagy piros gumót fejlesztenek. Hazánkban a fehér gumójú a legelterjedtebb. A csicsókagumók 15-20 százalék inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, és C-vitamin-tartalma Kálium, kalcium, magnézium és foszfor is van benne, nátriumban viszont szegény. Energiaértéke tíz dekánként 80 kcal. Míg a burgonya tíz dekagramja 20g. szénhidrátot tartalmaz, addig a csicsókában 5g szénhidrát van.


A csicsókát fogyaszthatják e, akik egészségesen szeretnének élni?

Hazánk lakosságának egészségi állapota a legrosszabb Európában, az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga pedig elég drágán szerezhető be. Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget-gyümölcsöt eszünk. Itt egy újabb lehetőség arra, hogy egy kicsit egészségesebben éljünk, vegyük fel az étrendünkbe a csicsókát.
Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek, székrekedésben szenvedőknek. Májvédő hatásából adódóan pedig jó a májbetegeknek. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.


Fogyókúrában, jó-e a csicsóka?

Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani. Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, főleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit rágcsálni. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, hogy legyen elég idő az ízlelőbolyhoknak érintkezésbe lépni velük, és jelezni az agynak a kellemes kielégülést, akkor úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Kellemes íze miatt, keverhetjük más olyan itallal, amelyből csupán csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához.


Valóban kedvező a cukorbetegeknek a fahéj?

A fahéj, csökkenti a vércukor szintet. Egy amerikai kutatás szerint a fahéjban található aldehid segít a vércukorszint optimalizálásában. A kutatók megfigyelték, hogy a fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy fogyasztása, kiegészíti az egyébkénti terápiát, de nem helyettesíti azt! A diéta és egyéb gyógyszeres kezelés nem hagyható el, azzal a gondolattal, hogy elegendő a fahéj fogyasztása.


Lehet emésztés javításra fahéjat fogyasztani?

Valójában, a fahéj rendszeres fogyasztása segíti az emésztést. Rendszeres fogyasztása jó hatással van az élelmiszerek egészséges emésztésére.  A fahéjban lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését is serkenti. Kevesen tudják, hogy a fahéjból tea is főzhető, ami erős emésztésserkentő hatással bír. Ráadásul Indiában rendszeresen használják puffadás ellen, mivel megakadályozza a gázok kialakulását az emésztés során. Használjuk minél többféle variációba, mint fahéjas alma, meggyes sütemény, egyéb gyümölcsös készítmények íz fokozására.


Fogyókúrában is ajánlott a fahéj fogyasztása?

Mivel serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segíti a diétát. Érdemes tudni, hogy fokozza a vérkeringést, ezáltal az anyagcserét is, amiért enyhe zsírégető hatással bír. Ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást.

Csökkenti a koleszterin szintet. Kutatás bizonyította be, hogy a koleszterin szintre gyakorolt hatása is rendkívül kedvező. Napi 1,5-2 gramm fahéj a koleszterinnel összefüggésbe hozható betegségek ellen mérhető eredménnyel használható. Felveszi a harcot a gombás fertőzések ellen, hatékony a gombás fertőzések ellen is. Erre legjobb formája a fahéj olaj, de a lábgombás fertőzésekre több esetben a vízbe kevert fahéjjal történő kenegetés is használt. Izületi gyulladások ellen is hatásos. Akik izületi gyulladástól szenvednek naponta egy pohár meleg vízben keverjenek el 2 kanál mézet és 1 kiskanál fahéjat. Ha rendszeresen fogyasztják ezt az italt akár a krónikus arthritis-től is megszabadulhatnak. Enyhe fájdalomcsökkentő hatása is van.