Masszőz

Molnár Brigitta - messzőz

Wellness masszőzünk egészségfejlesztőként komplexebb módon közelíti meg az egészség és a masszázs kapcsolatát, mint általában a masszőrök. Az általa gyakorolt frissítő svédmasszázsnak, a wellness-lávaköves masszázsnak, a frissítő talpmasszázsnak az a célja, hogy oldja a szervezetben létrejött blokkokat, görcsöket, ellazítson, aktiválja az energiatartalékokat.

Rendszeresen fáj a válla, reggel fáradtan ébred? A nap végén duzzadtak a lábai? Feszült, ingerlékeny, sok stresszhatás éri? Nem tudja, hogyan lazítson? Méregtelenítéshez szeretne tanácsot? Kérdezze szakértőnket!

Mottója: ” Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”  (Saint-Exupery)


Kattintson és kérdezzen szakértőnktől Ön is! masszoz@fittbekes.hu


MOLNÁR BRIGITTA TANÁCSAI


Testi, lelki kényeztetés

A svéd-masszázs relaxál, oldja a feszültséget, és segít az alvászavarok leküzdésében; sőt, bizonyos típusú fájdalmak csökkentésére is kiválóan alkalmas. Nem csak lelki, de olyan szervi problémákban is segítséget nyújt, mint például a magas vérnyomás, emésztési zavarok, gerincbántalmak, szívpanaszok és légzőszervi problémák. A masszázs során az egész testet átmasszírozzák a kezektől egészen a talpakig, kivéve a hasat és a mellkast, de a masszázs testrészenként is kérhető, pl. kéz-dekoltázs- arc kombinációban.

Minden masszőr úgy próbálja masszírozni a fájó, problémás testrészt (ha van ilyen), hogy az ne, vagy csak minimálisan essen kellemetlenül. Ha mégis fájdalmat érezne, feltétlenül jelezze. Igazán élvezetes és lazító akkor lesz a masszázs, ha előtte meleg fürdőt vesz, de legalábbis melegben tartózkodik.

A kezelés alatt a szervezet sok folyadékot veszít, így távoznak a szervezetre káros mérgező anyagok. Szénsavmentes ásványvízzel, vagy frissítő, finom gyümölcsteával pótolja a folyadékveszteséget.


A környezet is beteggé tehet

 Sok elmélet létezik arra vonatkozóan, mitől is keletkeznek a betegségek, elsősorban az onkológiai (daganatos, rákos) nyavalyák, illetve mitől és hogyan indulnak el és zajlanak le az öregedési folyamatok. Egy ponton ezek mindig találkoznak: az oxigénes folyamatok és a szabad gyökök (negatív) szerepe elvitathatatlan.

Van egy olyan elmélet is, amely szerint a szervezetet támadó vírusok nem mikrobák, hanem információk. Néhány újabb kori, rendkívül merész kutató szerint a vírusok a víz paramágneses struktúráiba beleírt információk. És mivel egy ember naponta egy jókora szobányi levegőt forgat meg a tüdőn át a szervezetében, belélegezve az ott található összes baktériumot, gombát, penészt, allergiakeltő anyagot és kb. 3 liter vizet pára formájában – hát van honnan merítenie a bajokat.

Ugyanez történik akkor is, ha a környezetünkben, velünk szemben ellenséges beállítottságú személyek vannak. Ha ezek folyamatosan túl közel vannak hozzánk, meggyengíthetik a szervezetünket, súlyosbíthatják állapotunkat. Erre persze évezredek óta senki sem gondol – helyesebben: eddig nem tudták – azok sem, akik kórházakat hoztak létre. Bizony, a kórház az egyik ilyen hely! Talán mindenki gyorsabban gyógyulna, és talán többen is gyógyulnának meg, ha nem kellene folyamatosan más, hasonlóan nyomorúságos állapotú emberrel összezárva lenniük.

A rossz környezet elgyengíti a szervezetünket. És ezen sokat segít, ha elmegyünk szabadságra, más környezetbe. Kevesen töprengtek még azon, hogy miért érzik olyan jól magukat, maikor távol vannak a lakhelyüktől. Nemcsak azért, mert nem kell dolgozniuk, mert más arcok veszik körül, más tájakat lát – hanem azért is, mert nincs bezárva addigi környezetébe, amely nem egy esetben valóságos betegségkeltő tényező számára.

Érdekes, hogy ezek a kutatások néhány homályos jelzés szerint egyaránt folynak az európai orvostudományt kultiváló szakemberek laboratóriumaiban, és a tudományos orvostudománytól elrugaszkodó, újító kedvű para-gyógyászok köreiben is. Mert itt legalább akkora a lehetőség, mint a kozmikus térből nyerhető energia felhasználása terén.


„Csak most cselekedhetünk. Ez az egyetlen idő, amely megadatott nekünk. Ez a ma az egyetlen pénznem, melyért kaphatunk valamit az élettől. A tegnap – lejárt csekk. A holnap – csupán aláírt ígérvény.” – Keith DeGreen

Mindenki magában hordozza saját, egyéni életútját.

Mindannyian egy bizonyos céllal érkeztünk erre a világra, egy olyan céllal, amely csak arra vár, hogy beteljesedjen. Ez azonban csak akkor következik be, ha felismerjük, elfogadjuk és beteljesítjük életfeladatunkat.

Ha végérvényesen eldöntöttük, hogy tudni akarjuk, kik vagyunk valójában, milyen képességeink és feladataink vannak, ha meg akarunk szabadulni a kiszolgáltatottságtól, és valódi erősségeinket is ki akarjuk bontakoztatni, első lépésünk az elengedés lesz. Próbáljunk meg ellazulni, ne görcsösen, ne erőlködve éljük az életünket, és ne rettegjünk örökösen attól, hogy csak a töredékét kapjuk meg annak, amit szeretnénk!

Mindannyian az egész részei vagyunk, és ez ellen semmit sem tehetünk. Már az a körülmény is igazolja ezt a tényt, hogy élünk.

Az adok és kapok ritmusa az ön életét is meghatározza, gondoljon csak testének egyik legfontosabb folyamatára, a légzésre. A be- és kilégzés legtöbbször automatikusan történik. Segítségével elkerülhetetlenül kapcsolatba lép a külvilággal, majd újra visszatér önmagába. Ennek az élet más területein is így kellene történnie. Váljon a külvilág

részévé, legyen nyitott és érdeklődő, hiszen annyi minden van körülöttünk, ami segítheti és ösztönözheti fejlődésünket!

Antal Éva


Amit a nyakláncokról talán nem is tudtunk…

Az apró kövekből készült nyakláncok, melyek körbefonják a nyakat, a test egészébe szállítják az energiát. A nyakon viselt ékszereket éri a Nap fénye (nem a sugara!), ezáltal gyorsan tisztul és folyamatosan elnyomja a beteg testrész hibás rezgését a kő által kibocsátott gyógyító hatású rezgéssel. Itt magáról a FÉNYRŐL (napkeltétől – napnyugtáig) beszélek, függetlenül attól, hogy süt a Nap, vagy borús az idő! Egyes köveket nem is ajánlott közvetlenül kitenni a Nap sugarainak, pl: az ametiszt! A rövid nyaklánc elöl a torokcsakrán nyugszik. A torokcsakrához hozzárendelt testrészek: a nyak, a tarkó, az állkapocs, a fülek, a hangképző szervek, a légcső, a hörgők, a tüdő felső része, a nyelőcső, és a karok. Ehhez a csakrához van még hozzárendelve a pajzsmirigy, aminek fontos szerepe van a csontváz és a belső szervek növekedésében. A pajzsmirigy szabályozza az anyagcserét, ezért hatással van arra is, hogy milyen gyorsan alakítjuk át a táplálékot energiává, és mennyi idő alatt égetjük el ezt az energiát. A szervezet jódanyagcseréjét is befolyásolja a pajzsmirigy. Például a howlit nyaklánc kedvezően befolyásolja a pajzsmirigy működését és ezáltal jelentősen segíti a súlyfelesleg leadását! A torokcsakrára és a légutakra tett kedvező hatása miatt rövid nyakláncként elsősorban a kalcedon és a türkiz ajánlott.


Mandala

A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll (manas “elme”). Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. A jógik elmélyedést segítő különféle eszközöket használnak, melyekre támaszkodva szilárdan tarthatják tudatukat meditációjuk tárgyán. Ezek a test- és kéztartások, azaz mudra, a hangok, ami nem más mint a mantra, a kézbe vehető tárgyak, tehát a vadzsra és a mala, illetőleg az istenségek különféle képi ábrázolásai, azaz a mandala.

Legfontosabb célja a mandala alkalmazásának, hogy a meditálót bevezesse egy tökéletes kozmoszba, ahol a külső elemek és a belső tudatszintek között harmónia uralkodik. Tehát valójában a mandala egy tudatos fejlődési folyamat térképe, mondhatnánk “lélekvezetője”. A cél, elfoglalni a mandala megszentelt, mágikus körének közepét, a mozdulatlan mozgató helyét. Ekkor a megnyilvánulások visszaolvadnak eredeti egységükbe, felismerszik a mikro- és makrokozmosz azonossága. Három minőség emelkedik ki ezek közül: a szeretetteljes együttérzés, a bölcsesség és az erő. Ennek a legmagasabb tudatállapotnak az elnyeréséhez a gyakorlónak be kell hatolnia a mandalába. A tradicionális mandala koncentrikus, szimmetrikus kör alakú kép. A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmeket társítanak ezekhez a formákhoz.

A mandalát nézve, a képre koncentrálva harmonizálhatjuk magunkat, a nekünk tetsző képpel gyógyíthatjuk testünket, lelkünket, kikapcsolódhatunk stresszes világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra és különleges összefüggésekre ébredhetünk rá.

A mandala színeinek jelentése:


Gyertyaláng

A gyertyák használatánál is fontos szerepük van a színeknek. Befolyásolják az érzelmeket, felerősítik a hatást.

Gyertyamágia esetén ki kell zárni minden zavaró körülményt, ami elvonhatja a figyelmet a koncentrálástól. Helyezkedjen el kényelmesen, nézzen bele a lángba, és próbálja maga elé képzelni minél színesebb képként azt, amit szeretne elérni. Ha új lakást szeretne, akkor képzelje el a környéket, ahol majd a ház áll, a házat, amiben a lakás van, a lakást a szobáival, berendezésével, még az ablakpárkányon sorakozó növényeket is vegye sorra. A láng ugyanis a gondolat erejét nagyítja fel, s azt váltja majd valóra.

Ha hosszabb betegségből szeretne meggyógyulni, vagy teljesen kimerült, és szeretne új energiával feltöltődni, akkor gyújtson meg egy piros gyertyát, nézze a lángot, és képzelje el, hogy a gyertyafény szép lassan körülöleli, a melege új energiával tölti fel, minden sejtje megújul, a fáradtság teljesen elhamvad.

Senki ne akarjon gyors eredményt elérni. Legtöbbször türelemre és kitartásra van szükség, hogy a kívánság valóra váljon. Ugyanis a vágy először a tudatos elmében fogalmazódik meg, majd a szükséges mágikus rítus aktivizálja a tudatalattit, és kiküldi a vágyakat az univerzumba. Nagyon fontos, hogy a kívánság sose sértse mások érdekeit, ne tartalmazzon negatív elemeket. (Ha egy jól fizető állást szeretne, ne arra koncentráljon, hogy aki most épp betölti azt a helyet, az legyen beteg, vagy rúgják ki, hogy végre átadhassa önnek. Kérje azt, hogy az illető az egyéniségéhez, tehetségéhez jobban illő másik állást kapjon.) Ha teljes odaadással, átéléssel végzi a szertartást, és hisz is a mágia erejében, akkor a kívánság valóra válik.

Gyertyamágiánál alapszabály, hogy a lángot elfújni nem szabad. Vagy teljesen leég, és magától elalszik, vagy gyertya-koppantóval kell kioltani. Elfújni csak abban az esetben szabad a lángot, ha az a cél, hogy a gondolatunk “elszálljon” az éteren át egy másik személyhez.


Rezgésterápia

Ha az egészségünkről van szó, szeretnénk pontosan tudni, hogyan hat egy alkalmazott eszköz vagy eljárás – s még inkább így van ez, ha alternatív gyógymódról van szó. Ezért fontos, hogy röviden felvázoljam a rezgésterápia és hangterápia lényegét.

Technikai eszközökkel telezsúfolt életterünkben, a mindennapok stresszének és a növekvő kiszolgáltatottság megtapasztalásának kitett emberek életében a pihenés, a nyugalom és a lazítás szinte már luxus. Ennek eredményeként egyre több ember panaszkodik betegségre, krónikus fáradtságra, kiégettségre; a depresszió lassan már népbetegségnek számít; drasztikusan nő a gyógyszerfogyasztás. A modern gyógyászat pedig egyre kevésbé tud megfelelni a vele szemben támasztott, nemegyszer irreális elvárásoknak.

Nem csoda tehát, ha a XXI. század embere keresi azt a gondolatvilágot, azokat az energiákat, rezgéseket, amelyek képesek táplálni és újjáéleszteni az életerőt, helyreállítani a megzavart energia egyensúlyt, s gyógyulást, egészséget hoznak az életébe.

A rezgésterápia, hangterápia valamilyen formában a világ összes ősi civilizációjában felbukkant. Ismerték és alkalmazták a tibetiek, kínaiak, az ősi egyiptomiak, a görögök, a japánok, sőt az ausztrál őslakosok is tudatában voltak a rezgések gyógyító erejének.

Az összes keleti filozófia, gyógyászati eljárás alaptanítása, hogy ha az ember harmóniában él a természet törvényeivel, úgy egészséges és kiegyensúlyozott lesz, mivel az életenergia szabadon és egyenletesen tud áramolni a testben. Egyértelműen a gátolt energiaáramlást tették felelőssé a megzavart energia egyensúlyért, az érzelmek labilitásáért, a haragosság, félelem, idegesség, szomorúság kialakulásáért. Ezek a negatív érzelmi állapotok ugyanis gyengítik a testet, és támadhatóvá teszik azt a betegségekkel szemben.

Tudományosan is alátámasztható a megállapítás, miszerint minden fizikai létezőnek, legyen az ásvány, növény, állat vagy ember, saját energiamezője van. Az emberi elektromágneses energiamező pontos műszerekkel mérhető, sőt fényképfelvételek is készíthetők róla. Környezetünk rezgéshullámai hatással vannak energiamezőnkre, vitalitásunkra, egészségünkre, azaz védelmezhetik, javíthatják, de akár rombolhatják is testi, lelki, szellemi jólétünket.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a hangterápia, rezgésterápia, mint rezgésekkel, energiával való kezelés lényege abban áll, hogy a test energiamezejében keletkező zavarok gyógyító rezgések segítségével harmonizálhatóak. A megzavart energia egyensúly helyreállítása lehetővé teszi a gyógyító energia szabad áramlását, s ez az energia-harmónia egészséget, vitalitást, érzelmi stabilitást, elégedettség érzetet eredményez.


A füstölők hatásai 

 Az illatok köztudottan befolyásolják életterünk légkörét, személyiségünk rezdüléseit, hatással vannak kisugárzásunkra, külső és belső létünkre. Éppen ezért fontos, hogy helyesen válasszuk meg az illatokat, amiket használunk, hogy minél hatékonyabban tudjuk orvosolni lelkünk problémás területeit. Betegség elűzésére, illetve megelőzésére is gyújthatunk füstölőt, de lehetőleg akkor, amikor épp nincs a szobában a beteg, vagy biztosak lehetünk benne, hogy nem zavarja a füst. (Érdekesség, hogy vannak már füstmentes japán füstölők is.) Persze a szellőztetést nem helyettesíti az illatos rúd, de mindenképp javít a betegszoba nyomasztó kisugárzásán többek között az eukaliptusz, a fahéj, a levendula, az ilang-ilang, a mandula és a rózsa.

A meditációhoz szükséges békés légkör megteremtésére kifejezetten alkalmas a szantálfa, a mirha, a magnólia, a jázmin, a lótusz és az akác.

Tanuláshoz, szellemi munkához serkentő, koncentrációt segítő füstölőnek ajánlható: benzoé, fahéj, mandula, ilang-ilang, orchidea és pálmarózsa.

Vállalkozásunk sikerre viteléhez segítséget nyújthat, ha csütörtökön, növekvő hold idején a következő, akaraterőt, önbizalmat stimuláló füstölőfajták valamelyikét használjuk: aloé, benzoé, bergamott, fahéj, ilang-ilang, jázmin, kamilla, mandula vagy szantálfa.

Sokszor nem is választunk tudatosan, hanem azt gyújtjuk meg, amihez épp kedvünk van, de ez sem véletlen, hiszen a tudatalattink pontosan tudja, mire van szükségünk. Nekünk csak hallgatni kell a megérzésünkre. Ezzel a rendkívül egyszerű, ám mégis mágikus erővel rendelkező kis pálcikával nagyon könnyen megváltoztathatjuk közérzetünket, hangulatunkat s ezáltal életünket is.


A kövek vonzásában

A kövek használatának több ezer éves története van, mind gyógyító hatásuk, mind ezoterikus vonatkozású és természetesen esztétikai is. Gyógyító hatásukat többnyire a betegségek okozta energiagátak feloldásában látják. Ez azonban természetesen nem tudományosan megalapozott meglátás. És bár egyes kövek, mint például a sókristály (sólámpák) gyógyító hatásai – a só által leadott negatív töltésű ionok pozitívan hatnak a légutakra, légúti megbetegedésekre; idegfájdalmakra; magas vérnyomásra; reuma ellen -, vagy akár bármelyik kő színén keresztül alkalmazható színterápiás hatása tudományosan elismert tények. A fenti példákon túlmutató, tudományosan nem bizonyított, esetleges további gyógyhatások inkább pszichés jellegűek, tehát orvos által előírt kezelést, orvosi utasítást semmiképp ne helyettesítsenek velük!

A tudományosságon túlmenően az ezoterikus oldalról elmondhatjuk, hogy minden jegynek megvan a maga tulajdonsága, úgy tartoznak az egyes kövek a jegyekhez is. Ezzel kapcsolatban tulajdonítanak az egyes köveknek különféle lelki, pszichikai hatásokat is, mely egy-egy hiányosságot erősít, vagy nem kívánt tulajdonságot gyengít, így válva tulajdonosának szerencsekövévé.

Hogy mi igaz ebből, azt mindenki maga döntheti el, de ha nem is hisz valaki a fentiekben és mégis megtetszik neki egy kő, amit végül kiválaszt magának, akkor már kétségtelenül mondhatjuk, hogy az adott kő valamilyen hatást gyakorolt rá. Lehet, hogy csak pozitívan szeretnénk gondolkodni, és e kapcsán szemelünk ki magunknak egy követ. És valószínű, hogy egy kő nem a bölcsesség köve, ami elhozza a világbékét, ami egyik napról a másikra megváltoztat minket, de minden alkalommal, amikor a kezünkben tartjuk, eszünkbe jut, miért is szerettük volna annyira magunkénak. Innentől kezdve pedig már pszichológiáról beszélünk, és a saját, pozitív irányba terelődő gondolataink hatását, úgy vélem, már nem kell magyarázni.


Olykor egy-egy aprónak tűnő döntés örökre megváltoztathatja életünket. Melyeket kerüljük el, hogy ne térjünk le a helyes útról?

Hogy mi a helyes út? Amikor legbensőbb énünk összhangban van azzal, amit éppen csinálunk, amikor cselekedeteink és tevékenységeink örömteliek és céltudatosak, amikor az, amivel foglalkozunk, magunknak és másoknak is előnyére válik, amikor nem fáradunk bele, mert elégedettséget ad, mindennapjainkban és munkánkban egyaránt – azt az utat követjük, amelyiket követnünk kell, úgy élünk, ahogyan élnünk kell.

Ám olykor sajnos elég egy kisebb is döntés ahhoz, hogy életünk örökre megváltozzon. Íme a legvégzetesebb döntések, melyeket meghozhatunk életünk során.

– Nem szeretni, ami van: szeressük, amit csinálunk, amíg nem csinálhatjuk azt, amit szeretünk! Szeressük, ahol vagyunk, amíg ott nem lehetünk, ahol szeretünk. Szeressük az embereket, akik körülvesznek, amíg nem lehetünk azokkal, akiket legjobban szeretünk. Ez a módja annak, hogy megtaláljuk boldogságunkat.

– Várni, várni és várni: a jó dolgok nem jönnek el azok számára, akik csak várnak. Azokra viszont, akiknek vannak céljaik és álmaik, melyekben hisznek, rátalál a jó. Ne okoljuk múltunkat azért, mert valamink nincs meg. Okoljuk a jelenünket! Kérdezzük meg magunktól: “mit tehetek most azért, hogy közelebb kerüljek ahhoz, ahol lenni szeretnék?”

– Ne hagyjuk, hogy a szívfájdalom határozzon meg. Ne engedjük, hogy egy fájdalmas érzés, mely többnyire átmeneti, átformáljon bennünket, más emberré váljunk. Egy erős ember is tud sírni, sőt, ő az, aki kisírja magát, de aztán feláll, és újra harcol azért, amiben hisz.

– Elfutni a problémák elől. Ha elfutunk előlük, olyan versenybe kerülünk, melyet sosem nyerhetünk meg. Nem mindig vagyunk büszkék azokra a dolgokra, melyeket a múltban megtettünk, de ez most egy új kezdet. Nem számít, kik voltunk előtte. Az számít, hogy most kik vagyunk. Amit ma teszünk, az megjavítja holnapjainkat. Tehát ne fussunk el, inkább tegyünk valamit, ami pozitív változást hoz.

– Hálátlannak lenni. A hálátlan szívű embert még a legnyugodtabb környezetben is eléri a baj. A hálás ember pedig még a legrosszabb körülmények között is megtalálja a békét. Lássuk mostantól a világot hálás szemmel: nem lesz többé ugyanolyan.

– Hagyni, hogy a harag átjárja és elfoglalja szívünket. A legjobb gyógyszer a szeretet – nagy dózisban -, a nevetés és az elengedés. Ahogyan nem hagyjuk, hogy méreg álljon csak rövid ideig is az ételünkben, azt se engedjük, hogy a harag sokáig időzzön bennünk, éljen a szívünkben.

–  Hagyni “elburjánzani” az elvárásokat. Mindenkinek megvan a maga útja, értelmetlen azt összehasonlítani egy másik emberével. Szeressük és fogadjuk el magunkban igazi énünket, és ne fantáziáljunk arról, hogy milyenek lehetnénk.

– Tartogatni a hűtlen barátokat, szerelmeseket. Azok az emberek, akik szeretnének az életünk részei maradni, mindig meg fogják találni ennek a módját. Az igazi barátok, igazi szerelmek ilyenek. Ha azonban harcolnunk kell azért, hogy valakinek az életében még jelen legyünk, hagyjuk őt békén – sose erőltessünk helyet magunk számára más életében, mert ha igazán törődik velünk, találni fog helyet a számunkra.

– Futni a szerelem után. Nem nehéz olyan embert találni, aki azt mondja, hogy szeret. Olyat találni sokkal nehezebb, aki ezt komolyan is gondolja. Idővel megtaláljuk. Ne sürgessük hát a szerelmet, ne fussunk utána. Találjunk olyan embert, aki nem fél bevallani, hogy hiányzunk neki. Valakit, aki tudja, nem vagyunk tökéletesek, de szeret és törődik velünk. Aki beleadja szívét-lelkét. Valakit, aki nem bánja, ha reggel velünk ébred, látja a ráncainkat és őszülő hajunkat, és újra belénkszeret.

– Sosem vállalni a kockázatot. Az élet önmagában is kockázatos – egyetlen rizikó van, amit el kell kerülni, mégpedig az, hogy nem csinálunk semmit, azaz sosem kockáztatunk. Csak akkor történnek a dolgok, ha kockázatot vállalunk. Még a legkisebb lépés is a jó irányba visz. Törekedjünk a fejlődésre, és ne a tökéletességre.

– A legrosszabb döntés: feladni. Olykor az élet nem adja meg, amit várunk – azért, mert jobbat érdemlünk. Nem számít, hányszor omlottunk össze, mindig lesz egy kis hang, ami arra biztat, hogy álljunk fel, nem adhatjuk fel. Ez a szenvedély és a bátorság hangja – az élet egy utazás, sokszor nehéz és olykor kegyetlen. De tartsuk észben, hogy jól fel vagyunk szerelkezve erre a hosszú útra, egészen addig, amíg használjuk tehetségünket, képességeinket, és hagyjuk kibontakozni őket!


Képes vagyok?

Lehetőségeink egyetlen korlátja a képzeletünk. A korlát másoktól kapott kéretlen ajándék. Nem a saját látásmódunk, hanem ahogyan a többi ember, a kor lát minket. Ezek a korlátok idővel szépen belénk égnek. Korlátaink kívül, a szabadságunk, a lehetőségeink önmagunkon belül találhatók – és ez nagyon jó hír!. Törvény, hogy CSAK ARRA VAGY KÉPES, AMIT EL TUDSZ KÉPZELNI. Bármi lehetsz, vagy semmi sem – mindez csak attól függ, hogy milyen képet tudsz önmagad jövőjéről alkotni.


Miért nem merünk dönteni? Tényleg a változástól félünk a legjobban?

Igen, nagyon félünk a változástól, egyszerűen azért, mert megszokjuk a rosszat is. Ennek élettani háttere és gyökere van, nem érdemes emiatt magunkat vádolni. Az agyunk, az idegrendszerünk hálózata hozzászokik, begyakorol bizonyos válaszokat. Ezért ahhoz, hogy valamit megváltoztassunk, nagyon sok gyakorlásra van szükség, hogy az felülírja a megszokott agyműködésünket. Ha valaki évtizedekig begyakorolta, hogy úgysem fog sikerülni, hogy neki már úgyis mindegy, akkor a váltáshoz is gyakorolnia kell újból és újból és újból. Arra van szükség, hogy másképp gondolkodjunk, ennek nyomán másképpen érezzünk, másra figyeljünk, másra emlékezzünk, mást és másképpen csináljunk – önmagunkat a szó szoros értelmében alakítsuk és formáljuk.


A „jól-lét” fontos segítője az életen túl mutató tartalomnak.

Valószínű, hogy különösebb keresés nélkül is elkezd előbb vagy utóbb hiányérzetünk kialakulni. Lehet, hogy mindenünk megvan, mi mégis megéljük ezt a hiányt. Egy élményszerű helyzetből pedig akár a fordítottjára is eszmélhetünk, éppen arra, hogy bár nagyon sok mindenünk hiányzik, mégis jól vagyunk. Sokat változott a kultúránk a generációk alatt, de abban nem változik az ember, hogy mindig lesznek hiányaink és hiányérzetünk, hogy az élet soha senkinek nem fog mindent megadni. Ezért az élet alaptapasztalata, hogy valami vagy valaki hiányzik. Minden nemzedék újból és újból valamilyen választ ad erre a felismerésre. A lélektani kutatásokból tudjuk, hogy aki elkezd hiányközpontú életet élni, vagyis a hiányaira összpontosít és annak betöltésére, az tulajdonképpen lehetetlen vállalkozásba fog. Mindig lesz ugyanis valami, ami hiányzik, ezért ő mindig boldogtalan marad. Ezzel szemben megtehetem azt, hogy gondolataim és érzelmeim középpontjába azt helyezem, amim van, ami már megadatott, és amit én tudok tenni. Mindezért lehetek hálás is.


Nincs bennem sajnálat.

Akik hajlamosak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélni a múltat, elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik inkább keseregnek az elmúlt idők történésein. Ryan Howell és pszichológustársai arra keresték a választ, hogy az ember személyisége és a múlthoz való hozzállása hogyan hat ki a hangulatára.

A kísérletbe 750 résztvevőt vontak be, és egy tesztet töltettek ki velük, amely a személyiségük öt aspektusát – kifelé fordulás, nyitottság  idegesség, önbizalom és elfogadás – vizsgálta. Ezek a személyiségtesztek nem mondják ki, hogy valaki “nyitott” vagy “ideges”, hanem azt mérik, hogy a különböző tulajdonságok mekkora arányban találhatóak meg egy-egy emberben. Úgy tapasztalták, hogy a kifelé forduló emberek boldogabbak, mivel inkább a szépre emlékeznek a múltjukból, míg az ingerlékeny típusok hajlamosak a negatív dolgokra koncentrálni. A pszichológusok már nagyjából 30 éve tudják, hogy a boldogság és a személyiség összefügg, ez a kutatás azonban most a kapcsolat pontos okát is kimutatta. A személyiség befolyásolja, ki hogyan áll hozzá a jelenhez, a múlthoz és a jövőhöz. Jó hír azonban, hogy míg a jellemünkön nem nagyon tudunk változtatni, arra rászoktathatjuk magunkat, hogy a pozitív emlékekre koncentráljunk. A vizsgálatban részt vevőknek nem csak arra kellett válaszolniuk, hogy szívesen emlékeznek-e vissza a “régi szép időkre”, hanem arra is, hogy véleményük szerint jövőjük tőlük vagy a sors szeszélyétől függ-e. Az eredmények alapján a nyitott, kifelé forduló emberek, akik szeretettel gondoltak vissza a múltra, boldogabbnak tűntek, mint az idegesek, akik általában hangulatilag is kiegyensúlyozatlanabbak voltak.

Ami elmúlt, az már megváltoztathatatlan. Ne keseregjünk tehát a múlton, mert az a jelenünket és a jövőnket is megfertőzné. A kihagyott alkalmak miatt ne sajnálkozzunk. De ígérjük meg magunknak, hogy az elkövetkezőkben sokkal jobban figyelünk, és élünk az élet felkínálta lehetőségeivel.


Teljes felelősséget vállalok és érzek az életemért.

Az életemért, annak alakulásáért egyedül én vagyok a felelős. Könnyebb lenne mutogatni másokra, de nem oldana meg semmit. Ez a felelősség kötelez engem arra, hogy mindig a legjobbat és legjobban tegyem az életem során. Megengedem magamnak, hogy hibázzak, mert a hibáimból is tanulok. Legyen nagyon fontos számunkra az önismeret állandó fejlesztése, tökéletesítése. Önbizalom, felelősségvállalás, felnőtté válás – ezek a szavak szorosan összefüggenek egymással. Ha nincs önbizalmunk, önmagunkért sem vállalunk felelősséget, így nem is érezhetjük magunkat önállónak, felnőttnek.

Hogyan vállalhatunk egyáltalán párkapcsolatot, családot, apa-anya szerepet? Felelősséget másokért, amikor önmagunkért sem tudunk?

De hogyan is épül fel mindez bennünk?

Fogantatásuktól kezdve, sőt már azt megelőzően is, ha szerencsések vagyunk, szüleink szerelemből házasodtak, tervezték a családalapítást, várták a gyermekáldást. Édesanyánk megfelelően táplálkozott, nem dohányzott, nem fogyasztott alkoholt, drogokat, odafigyelt a testére, pozitívan gondolkodott, szeretet vette körül, szeretettel gondolt babájára, beszélt hozzá, énekelt neki, simogatta a pocakját, kerülte a stresszt, párja végig mellette volt mindenben, szerette, kedves és figyelmes volt vele. Aztán megszületik a baba. Persze jó, ha gyorsan, komplikáció mentesen. Fontos, hogy legyen elég tej a táplálásához, legyen elég türelem, szeretet és kitartás az éjszák átvirrasztásához. A nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott anyuka mellet ott van az apuka, aki szintén elég érett az apaszerepre és vállalja is azt, kiveszi a részét a hétköznapokból, nem menekül a munkába, a pénzkeresésbe, kocsmába, bulikba, vagy vissza anyjához. Szeretik, dédelgetik, becézgetik kicsinyüket. Megfelelően gondozzák testét-lelkét-szellemét egyaránt, hiszen így kerül egyensúlyba. Beszélnek hozzá, énekelnek neki, tanítgatják, bíztatják és az elért apró sikerekért, dicsérgetik. Így tanulnak meg hinni, bízni önmagukban.

Apró sikereik korukhoz mérten legyenek elismerve, méltatva: pár hónaposan, ha a fejét felemeli, ha meg tud fogni tárgyakat, ha nem sír a fürdővízben, később, ha járni tanul, ha egyedül eszik – iszik, ha bilizni kezd, ha öltözik, ha cipőt köt be, ha elpakolja a játékait, óvodás és iskolás sikereiért, és sorolhatnám az okokat, amelyek elismerésre méltók, hiszen ebből kell az önbizalomnak táplálkoznia! Így rakjuk le szülőként a megfelelő alapokat. Persze mindannyian hibázunk ebben-abban. A fontos az, hogy tanuljunk belőle, igyekezzünk kijavítani és nem elkövetni újra. 18 éves korunktól papíron is mi vagyunk a felelősek önmagunkért. Persze a felelősségtudat nem jön el automatikusan a születésnapunk dátumával, ez egy folyamat. Az életünk során sajátítjuk el, építjük fel – illetve így kellene lennie.

Először talán nézzünk magunkba: mit értünk el az életünk során? Mivel lehetünk elégedettek? Mi lett belőlünk? Mire lehetünk büszkék? Milyen erényeink, jó tulajdonságaink vannak?

A “hiánykoncentrálás” megkeseríti az életünket, vagyis ha azon aggodalmaskodunk, hogy mi az, ami nincs. Ez rosszkedvűvé tehet, fájhat, bosszanthat, de attól még nem lesz! Arra kellene összpontosítani, hogy mi az, ami van, ami a miénk. Ez egyszerűbb, mint gondolnánk! Például van két kezünk, lábunk, szemünk, egészségesek vagyunk (nagyjából), szerintem így elérhetjük, megteremthetjük, amire vágyunk. Majd vegyük azt is sorba, mi az, amit rosszul csinál(t)unk, és mit lehetne tenni a változtatás érdekében? Mit várunk az élettől? Mi tenne boldoggá? Vannak-e céljaink? Legyenek célok, nem lehet céltalanul élni! Tervek kellenek, rövid, közép és hosszú távú tervek az életünkben. Mit tettem eddig, voltak-e álmaim? Mit értem el, megvalósultak-e az álmok, vagy lemondtam róluk? Feladtam? Miért? Hány éves vagyok most? Mit várok még az élettől? Mit vagyok hajlandó megtenni a megvalósításukért? Miből kell több? (akaraterő, kitartás, küzdeni akarás) Miből kell kevesebb? (önsajnálat, kifogáskeresés, halogatás, lustaság, mások hibáztatása)

Vizualizálni, elképzelni, ahogy megvalósulnak a vágyaink, érezni az örömöt, az elégedettséget. Megfigyelni, tudatosítani a változást, elkönyvelni a sikert, nyugtázni, hogy elindultam, hogy haladok. Tudd, hogy ez egy folyamat! Nem megy varázsütésre! Hosszú az út, amin végig kell menned, sok erő és kitartás szükséges hozzá. Szembe kell nézned Önmagaddal, hibáiddal, el kell fogadnod, hogy vannak, ahhoz, hogy meg tudd változtatni őket. Ismerd el, nem vagy tökéletes, csak EMBER vagy te is! Hibázhatsz, tévedhetsz! A hibáid arra valók, hogy tanulj belőlük, javítsd ki, amit lehet. Jogod van megváltoztatni a véleményedet. Légy bátor, kitartó, ne futamodj meg, ne add fel!

Szükséges némi önismeretet tanulni, felismerni hibáinkat, belátni, változtatásra van szükségünk, esetleg szakember segítségét kérni.


Megbocsátottam már mindenkinek, aki valaha is megbántott engem?

A harag és gyűlölet csak engem gyengítenek. Ezért söpörjük ki ezeket az érzéseket magunkból, engedjük el azokat. Meg kell értsük, hogy aki valamikor megbántott minket, csak így tudott cselekedni, mert azon a szinten volt. Meg kell bocsássunk magunknak is minden elkövetett hibánkért.

Maga a megbocsátás mindig tartalmaz egy tudatos döntést, hogy jóakarattal tekintek egy másik emberre, akin jogos felháborodásomban éppenséggel akár bosszút is állhatnék. Mégis tudatosan lemondok a bosszú utáni igényemről, bár a fájdalmam, károm, sértettségem reális. Ez egy tudatos döntés kérdése, ugyanakkor érzelmi munkát igénylő folyamat. Ezt azonban meg kellene különböztetnünk a meggyógyulástól. Lehet, hogy valakinek megbocsátottam, de még mindig nagyon fáj a tette. Az is lehet, hogy egy életen keresztül fog fájni. Ne várjuk tehát magunktól azt, hogy csak azért, mert megbocsátottunk, rögtön meg is gyógyulunk, és rögtön jól is leszünk. Mindkét érzést érdemes ezen felül megkülönböztetnünk a kibéküléstől. Jogunk van nem megbocsátani és nem kibékülni is. Mondhatjuk azt, hogy nem látjuk, hogy a másik felfogná, mit tett velünk, nem látjuk, hogy felelősen viselné az ellenünk elkövetett tett következményének terhét. Mondhatjuk azt, hogy emiatt kénytelenek vagyunk magunkat megvédeni a másiktól, távolságot tartani és ezáltal elejét venni az újbóli megsebzésnek. A megbocsátás nem jelentheti azt, hogy annak nincsen semmilyen következménye a tettesre nézve. Ilyen következmény például az, hogy ő a másikban okozott fájdalom terhét akár éveken keresztül elviseli. Nem számon kér, hanem fokozottan megbízható, odafigyelő, hűséges és kiszámítható lesz éppen azért, hogy visszaépüljön a bizalom. A kibéküléshez tehát két ember kell. A megbocsátáshoz azonban csak egy. A megbocsátás az áldozat szabad tette. Az mégis egészen biztos, hogy ha elégedett emberi életet akarok élni, akkor a megbocsátás útjára érdemes lépnem, még akkor is, ha úgy döntök, nem szeretnék többé kapcsolatban lenni a másikkal. Éppen ezért nagyon felszabadító, hogy a megbocsátás egyemberes feladat.


Feltétel nélküli szeretet

Mindennap erősítsük meg, hogy feltétel nélkül szeretem magamat és másokat. Nem várjunk viszonzást a szeretetünkért cserébe.

A feltétel nélküli szeretet alapvető üzenete az, hogy szabaddá tesz. Bárki légy is, az lehetsz, aki vagy, teljes bizalommal kinyilváníthatod gondolataidat és érzéseidet.

A szeretetet általában jóleső érzések támogatják, de maga a szeretet nem érzelem. Ha érzelem volna, akkor a szeretet nagyon ingatag valóság volna, és azok, akik érzelemként értelmezik nagyon ingatag emberek. A szeretet inkább elhatározás és elkötelezettség.Döntenem kell- és ennek körültekintő választásnak kell lenni-, hogy kinek és az elkötelezettség milyen szintjén kívánom felajánlani szeretetemet. Saját választásom folytán elkötelezetté váltam annak a személynek a boldogsága, biztonsága és jóléte iránt, akit szeretek. Mindent, amit csak tudok meg fogok tenni azért, hogy segítsek neki, bármilyen álmai legyenek is. Ez az az elkötelezettség, amit akkor vállalok, amikor felkínálom szeretetemet. Amikor megkérdezem magamtól, hogy milyen helyet foglal el a szeretet az életemben, akkor tulajdonképpen azt kell megkérdeznem, hogy van-e olyan személy az életemben, akinek növekedése és boldogsága ugyanolyan valóságos, vagy még valóságosabb, mint a sajátom. Ha ez így van, akkor a szeretet ténylegesen belépett az életembe.

Nincs harmadik lehetőség: a szeretet vagy feltételekhez kötött, vagy feltétel nélküli. .Mindaddig, amíg feltételeket szabok, nem szeretlek igazán téged. Csupán cserét ajánlok fel, nem pedig ajándékot. Az igazi szeretet ingyenes ajándék és mindig annak is kell maradnia.


Legyünk jók másokhoz!

Bánjunk úgy másokkal, ahogy mi szeretnénk, hogy bánjanak velünk. Nem számít, mi történik az életünkben, legyünk jók másokhoz. Ha így teszünk, nagyszerű örökséget hagyunk magunk után, függetlenül álmainktól és céljainktól, melyeket követünk.

Mindenkit a maga valóságában kell tudjunk elfogadni. Nem megváltoztatni kell másokat, hanem segítséget felajánlani, ha látjuk, szükségük van ránk. De ne legyünk haragosak, ha nem fogadják el a felajánlott segítséget. Egyszerűen csak legyünk jók másokhoz!


Legyünk őszinték magunkhoz!

Amikor szomorú vagyok, akkor őszintén beismerem, és megengedem magamnak, hogy szomorú lehessek. Amikor örülök, boldog vagyok, akkor megerősítem magam ebben az érzésben. Amikor valami nem jó nekem, egy helyzet, egy kapcsolat, akkor őszintén szembe merek nézni az érzéseimmel. Az önmagunkkal kialakított kapcsolatunk a legfontosabb kapcsolat az életünkben. E kapcsolat minősége szabja meg a többiét.

Ha el tudjuk mondani magunknak, mit érzünk, és el tudjuk fogadni érzéseinket, el tudjuk mondani másoknak is. Ha el tudjuk fogadni, mit szeretnénk, és mire van szükségünk, készek leszünk arra, hogy kielégítsük ezeket a vágyakat és szükségleteinket. Ha el tudjuk fogadni, amit gondolunk és hiszünk, és elfogadjuk, ami fontos nekünk, ezt közvetíteni tudjuk másoknak is. Ha megtanuljuk, hogy komolyan vegyük magunkat, mások is komolyan fognak venni. Ha megtanulunk jóízűen nevetni magunkon, együtt tudunk nevetni másokkal is. Ha megtanulunk bízni magunkban, megérdemeljük mások bizalmát, és másokban is bízni tudunk.

Ha hálásak vagyunk azért, hogy azok vagyunk, akik vagyunk, szeretni tudjuk magunkat. Ha igazán szeretjük magunkat, elfogadjuk vágyainkat, és szükségleteinket, képesek leszünk arra, hogy szeretetet adjunk és kapjunk. Ha megtanultunk megállni a saját lábunkon, akkor képesek leszünk arra, hogy odaálljunk valaki más mellé.


Tanuljunk meg jól bánni az idővel!

Felgyorsult világunkban egyre többen, egyre gyakrabban érzik úgy, bárcsak több órából állna egy nap. Ha erre nincs is lehetőség, néhány alapszabály következetes alkalmazásával a legtöbbet hozhatjuk ki időnkből.

A Psychology Today cikke tíz pontba sűrítette a hatékony időbeosztás alapelveit. A jó tanácsok sikeres és aktív személyiségek tapasztalatait, bevált módszereit tükrözik.

1. Ne keverjük össze a produktivitást az elfoglaltsággal! A legtöbbet termelő-teremtő emberek közül sokan számszerűen nézve kevesebb időt töltenek munkával, mint a túlhajszolt, a tornyosuló feladatok árnyékában dolgozók. “Nem elég szorgosnak lenni, a hangyák is azok. Az a kérdés, miben vagyunk szorgalmasak?” -ahogy Henry David Thoreau, amerikai író, filozófus írta.

2. A sürgős és a fontos nem ugyanaz! Az utolsó percben beeső feladatok gyakran kevésbé fontosak, mint amelyek elvégzését megnehezítik, vagy épp veszélybe sodorják. Tanuljunk meg nemet mondani!

3. Az időbeosztás kulcsa a helyes önmenedzselés! Sok kis tényező összjátéka segíthet, hogy ne folyjanak el napjaink. Ha jobban kommunikálunk, megtanulunk nemet mondani, tisztában vagyunk céljainkkal, az idő strukturálása is könnyebbé válik.

4. Emlékezz a 80/20-as szabályra! Régi tanulság, hogy a fontos feladatok 80 százalékát rendszerint a tevékenységek 20 százalékában végezzük el. Ezért érdemes az aktuális feladatok legfontosabb egyötödére koncentrálni, hogy végül elégedettnek érezhessük magunkat.

5. Tervezd meg a napod! A határidőnaplók közül azok működnek a legjobban, amelyek legalább egy üres oldalt (vagy képernyőt) hagynak egy-egy napra.

6. Tudatosan válaszd el a rögzített feladatokat a szabadon beosztható időtől!Érdemes a mások felé tett vállalásaink, kötelességeink által szigorú keretek közé szorított feladatainkat (például a találkozókat, értekezleteket) előre “kőbe vésni”. A fennmaradó órákat kell a lehető legjobban gazdálkodva beosztani.

7. Lista a teendőkről. Minden reggel szedjük lajstromba aznapi teendőinket, kitűzött céljainkat! Nem tart sokáig, de nagy segítség, ha előre szembenézünk a kihívásokkal.

8. Rangsorolni, rangsorolni, rangsorolni. A reggel számba vett teendőket érdemes három kategóriába sorolni: A, B és C – “muszáj”, “lényeges” és “talán” – minősítéssel lássuk el a feladatainkat! Összetett feladatok esetén fontos azokat részletekre bontani, és azok között is beazonosítani e három kategória elemeit.

9. Megvalósítás, ellenőrzéssel. Egy adott napon rendelkezésre álló időben az “A” csoport feladatainak megvalósítására összpontosítsunk! Jelezzük pipával, ha végeztünk egy-egy tétellel a listánkon, ez pozitív visszaigazolást ad! A fentiekből is következik, hogy ha a napi lista egyötödét is sikerül csupán teljesíteni, azzal is 80 százalékos eredményt érhetünk el, ha figyelembe vesszük az egyes ügyek fontosságát.

10. Görgethető feladatok. A legritkább esetben kerül pipa minden feladat mellé egy adott napi listán. Jobb ezzel megbarátkozni, és a megmaradt teendőket továbbvinni a következő napra, amikor újra rangsorolhatjuk az aktuális ügyeket.


Lelkünknek nincs kora

A testnek van kora, növekszik, fejlődik, majd öregszik. Ez az élet rendje. Olyan nincs, hogy valakinek a lelke öreg. A teste lehet öreg, de a lelke nem! A léleknek nincs kora, de van fejlődése. Folyamatosan fejlődik, akár akarjuk, akár nem. Olyan nincs, hogy stagnál, hogy megőrzi évekig állapotát. Csak az a kérdés, hogy melyik irányba fejlődik, illetve, hogy akarom-e, hogy igazán kiteljesedjen a lelkem? Ezért mindig a nekünk leginkább megfelelő irányba fejlődjünk. Mindig kövessük a belső hangunkat.

Számomra az a fontos, hogy a kijelölt utat, amit a leszületésemkor választottam, járhassam. Nem hasonlítani akarok másokhoz, nem megfelelni akarok másoknak. Akkor tudom, hogy az utamon vagyok, amikor rendben mennek a dolgaim.


Boldog és hálás vagyok!

Boldog vagyok, mert vagyok. Boldog vagyok, mert élhetek. Hálás vagyok a sorsomnak, hogy itt lehetek. Hálás vagyok a tanítóimnak, a szüleimnek. Hálás vagyok egyszerűen a létemért! Tudom, az önismeret segít engem az utamon.

Nem hiszek a boldogságreceptekben; helyette sokkal inkább úgy gondolom, hogy a boldogság olyan tudatállapot mely a célirányos élet melléktermékeként jelenik meg. Íme egy 12 pontból álló tevékenységsorozatot, mely hatással lehet a boldogságszintünkre.

 1. A hála kifejezése
 2. Az optimizmus gyakorlása
 3. A rágódás és a társas összehasonlítgatás elkerülése
 4. Jó cselekedetek gyakorlása
 5. A kapcsolatok ápolása
 6. Megküzdési stratégiáink javítása
 7. A megbocsátás gyakorlása
 8. Az áramlatélmény fokozása
 9. Apró örömök élvezete
 10. Célok megfogalmazása és elkötelezettség
 11. Spirituális élet, meditáció
 12. Testmozgás

Boldogabb hétköznapokat szeretnénk? Válasszunk ki a tizenkettőből hármat, melyre a következő 3 hónapban fókuszálunk.


Különleges vagyok!

Egyszeri és megismételhetetlen vagyok. Különleges. Olyan tulajdonságaim vannak, amik kiválóvá tesznek. Nem az a fontos nekem, hogy hasonlítsak másokhoz, hanem, hogy hasonlítsak önmagamhoz.

Mivel eleve különleges vagy, semmi szükség arra, hogy különleges akarj lenni. Mindenki egyedi, tökéletesen egyedi. Soha nem létezett még olyan ember a földön, mint te, és soha nem is lesz ilyen még egyszer. Ha különlegessé próbálsz válni, azzal pont a különlegességet veszíted el, hiszen magával a próbálkozással azt feltételezed, hogy nem vagy az. Pont ezzel válsz közönségessé, átlagossá.

Na már most, ha te egyszer már kiindulópontként elfogadtad, hogy átlagos vagy, hogyan válhatnál különlegessé? Próbálhatod ezerféle módon, akkor is átlagos maradsz, mert a kiindulópont hibás. Persze elmehetsz a szabóhoz és készíttethetsz különleges ruhákat magadnak, elmehetsz a fodrászhoz valami vadonatúj frizurát csináltatni, használhatsz mindenféle kozmetikumokat, meg is tanulhatsz néhány dolgot, hogy műveltebbnek tűnj, festegethetsz és közben gondolhatod, hogy festő vagy … csinálhatsz még néhány dolgot, amitől akár híres és közismert is lehetsz, de mélyen legbelül tudni fogod, hogy semmi különleges nincs benned. Olyan vagy, mint bárki más. Ez mind csak külsőség. Hogyan változtathatnád a közönséges lelkedet különleges lélekké? Sehogy.

Isten azért nem talált ki erre módszert, mert ő még soha nem teremtett egyetlen átlagos lelket sem, tehát nem is juthatott eszébe ez a probléma. Nem kell elérned a különlegességet, mert már a tiéd – csak vedd észre! Merülj el önmagadban és érezd! Senkinek nincs olyan ujjlenyomata, mint neked. Senkinek nem olyan az íze, az illata, a hangja, a szeme, mint a tiéd. Kivételes vagy. Sehol a világon nincs belőled még egy példány. Még az ikrek is különböznek egymástól – bármennyire is hasonlítanak, ők sem egyformák. Más utakon járnak majd, másképp nőnek fel, különböző egyéniségek válnak belőlük.

Tiszteld, fogadd el, ismerd fel, és ez az sok őrült vágy a különlegesség iránt egy csapásra megszűnik.


Büszke vagyok magamra!

Tudom, hogy jó vagyok, tudom, hogy a tőlem telhető legjobbat hozom ki mindig magamból. Az eredményeim nem Isteni adományok, azokért becsületesen megdolgoztam. Ezért nagyon büszke vagyok magamra. Az önismeretem napról napra erősebb bennem. De ha ez még sem így működne benned akkor: Légy pipás! Papíron írjuk össze, mit akarunk megtenni, és ha kész, pipáljuk ki. Ezzel megerősítést, elismerést adunk önmagunknak éppen akkor és éppen úgy, ahogyan nekünk kell. Ne menjünk el figyelmetlenül egyetlen eredményünk mellett sem. Veregessük meg saját vállunkat! Ne essünk bele abba a lélekszomorító szokásba, hogy ami jó, ami sikeresen megy, az “természetes, tehát szóra sem érdemes”, ami pedig nem oké, ami hibás, annak szenteljük minden figyelmünket. Vegyük észre és értékeljük magunkban. Ami jó, az jó. Ami megvan, azt elértük. Értékeld értékeidet!


A szívünket és a megérzéseinket kövessük mindenkor. A csillagjegyünk is elárulja, hogy mennyire figyelünk a megérzéseinkre

Figyeljünk a bensőnkre, a belső hangra. Amikor a szív és a logika között kell választani, akkor mindig a szívünkre hallgassunk. A szív pontosan megmondja, mi a legjobb nekünk. Az önismeret elvezet mindenkit a helyes irányba.

Kos: A terveket, stratégiát és kidolgozottságot helyezzük előtérbe, míg a megérzéseinket a háttérbe szorítjuk. Legyen merszünk kilépni a komfortzónánkból, és hallgassunk a belső hangunkra!

Bika: Abban hiszünk, amit eltervezünk. A bizalom nem baj, de ne zárkózzunk el ennyire a belső világunktól. Merjünk rálépni az ismeretlen utakra, mert a megszokások csak visszafognak!

Ikrek: Egyrészről racionálisan gondolkodunk, szeretjük a tényeket, a megfogható dolgokat, ha valamiben döntenünk kell. Másrészről hallgatunk a megérzéseinkre, amik erősen dominálnak a lelkünkben. Figyeljünk arra, hogy ez a kettősség ne fedje le egymást!

Rák: Nagyon jók a megérzéseink, ezért ne féljünk ezekre hallgatni! Használjuk ki a megérzéseinket, mert azok pozitív megerősítést adnak a céljaink eléréséhez. Figyeljünk arra, hogy a megérzés és a fantázia ne zavarjon össze minket!

Oroszlán: Ritkán hallgatunk a megérzéseinkre. Ha van egy célunk, akkor minden erőnkkel harcolunk és kitartónk, hogy elérjük. A belső hangunkat elfojtjuk, ezzel megfosztva magunkat attól, hogy a megérzéseink segítsenek a céljaink elérésében. Erről szokjunk le, mert a megérzések is előrébb vihetnek!

Szűz: Nem adunk nagy teret a megérzéseinknek. A belső hangunkra csak akkor hallgatunk, amikor azt érezzük, hogy változtatnunk kell a tervünkön. Álljunk nyitottabban a megérzéseinkhez!

Mérleg: Szeretjük, ha mi hozhatjuk meg a döntéseinket. Sokszor hallgatunk a megérzéseinkre, amiket figyelembe veszünk a célhoz vezető utunkon. Ne akarjunk többet kihozni egy szituációból, mint amennyit lehet!

Skorpió: Erős akaratunk mellett gyakran teret nyer az álmodozó lelkünk, ami képes egy olyan helyzetbe lökni, amiben teret adunk a megérzéseinknek. Ügyeljünk arra, hogy a fantáziánk ne kerekedjen felül a valóságon!

Nyilas: Saját akaratunk, elképzeléseink szerint hozzuk meg a döntéseinket. Nagyon jól tudjuk, hogy a céljainkat milyen módszerrel érhetjük el. Néha hagyjuk el a komfortzónánkat, és hallgassunk a megérzéseinkre!

Bak: Merünk álmodni, de nem hagyjuk, hogy álomvilágba éljünk. Két lábbal állunk a földön, és apró lépésekkel haladunk a célunk felé. Gyakori, hogy a megérzéseinkre építjük fel a mindennapjainkat, valamint hagyjuk, hogy a belső világunk vezéreljen.

Vízöntő: A logikus gondolkodásban hiszünk, emiatt nekünk csak az felel meg, ha terveket követhetünk. A siker kulcsát pedig a szellemi gondolkodásban látjuk. Néha hagyjuk, hogy az elménk elvigyen az álmok tengerére, de ekkor egyfajta kettősséggel találjuk szembe magunkat. Ne nyomjuk el a megérzéseinket!

Halak: Igazán gazdag gondolatvilággal rendelkezünk. Nagyon mélyen hiszünk a megérzéseinkben, és gond nélkül hallgatunk a belső hangunkra. Jellemző ránk, hogy sokat elmélkedünk a dolgokon, és akkor lépünk, ha biztosak vagyunk a pozitív eredményben.


Önismeret

Mit értünk önismeret alatt? Hogy ismerem-e a saját tulajdonságaimat? Hogy tudom-e, mit szeretek és mit nem? Tisztában vagyok-e saját reakcióimmal és viselkedésmintáimmal? Önismeret talán az, hogy képes vagyok megmondani, milyennek látszom kívülről? Vagy azt, hogy hol a helyem a világban?

Bonyolultnak tűnik ez. Mindaddig nem tudjuk meghatározni egy fogalom lényegét, míg fogalmunk sincs arról, hogy MIÉRT létezik. Hogy mire jó az önismeret. Ha nem értjük az önismeret alapvető szerepét, akkor nem is leszünk képesek elsajátítani – semmilyen önismeretet nem fogunk tudni elsajátítani –  legfeljebb csak véletlenszerűen, szinte beletrafálunk.

Mire jó tehát az önismeret? Szinte kivétel nélkül mindenki azért szeretné magát (jobban) megismerni, hogy boldogabb legyen. Ezt a választ fogod legtöbbször kapni, ha az önismereti motivációt firtatod. Az önismeret úgy függ össze közvetlenül a boldogsággal, hogy a helyes önismereti úton a saját helyedet találod meg. Azt a helyet, amit a világban betöltesz. Azt, amiért jöttél. Azt tanulod meg az önismerettel, ami csak és kizárólag a te egyedi, megismételhetetlen feladatod, szereped és utad a hétmilliárd különböző színű út között. Minden más út értelmetlenül nehéz.

Hogy megtaláld a te helyedet a világban, és rátalálj az utadra, szinte mindig keresztül kell menned a lelked birodalmán. Mint ahogyan a szerencsét próbáló ifjúnak is hét tengeren kell keresztülrepülnie a célja eléréséig. Ahhoz pedig, hogy megtanulj ráérezni, hogy ki vagy te, és mi a te helyed, először is meg kell tanulnod érezni. A lélek az ember csodálatosan jól működő, kifinomult, precíz érzékszerve. Igen: a lelkedet meg kell tanulnod érzékszervként használni! (Ez nem kis részben az, amit extraszenznek, természetfeletti képességnek, és még sok minden másnak is neveznek. Pedig nincs benne semmi ördöngösség, egy feltétellel: hiteles sorvezető kell a betanulásához!) Lelki érzékeléseddel pedig egyenes a magad megismerésének útja. Nem tévedhetsz el, mert olyan helyen utazol, ami tényleg benned van. Ami tényleg te vagy. Nem báb, nem maszk, nem tükörkép, s nem is álomkép. Lelked ismerete nem a cselekedeteid, nem a kinézeted, nem hobbijaid vagy gondolataid ismeretéből áll. A valódi önismeret tehát lélekismeret. Lelkiismereted azt mutatja meg: mi a te utad. Mi az a belső út, amit a nagy életfeladataid és a legapróbb kis hétköznapi tennivalók közepette is járnod, érezned kell. Figyelned kell és értened kell – ezt a belső utat. Ezt pedig lelkiállapotaid érzékelésével és megértésével teheted.


„Büszke vagyok magamra!”

Az elmúlt hónapban, évben hányszor mondtad ki ezt a mondatot?  Tégy egy próbát! Az elkövetkező hónapban, amikor akármilyen kis eredményt érsz el, méltasd! Dicsérd meg MAGAD! Légy nagyon büszke MAGADRA! És mindezt a tükör előtt állva, hangosan mondd a szemedbe!

Lehet, először zavarba jössz. Talán el is sírod Magad. Ez így van jól! Csak folytasd, és meglátod, egyre jobban megy, és ettől egyre jobban érzed Magad! Ha mégis úgy találod, hogy az önbizalom nem akar erősödni benned, vagy egyszerűen csak nem tudod önmagad dicsérni, na akkor keress fel egy szakembert! Ugyanis ekkor szükséged lehet külső segítségre.

Miért kellene szakember?

Mert egészen biztos, hogy át tud billenteni az elakadásodon, a blokkot, ami megakadályoz téged abban, hogy önbizalom legyen benned, hogy önbizalmat érezz, feloldja, ami elindít téged ezen a csodálatos önmagadat felfedező úton.

Ne habozz, ne késlekedj! Már ma kezdd el!


ÖNBIZALOM

Mindannyian arra vágyunk, hogy mindig, minden helyzetben önbizalom sugározzon rólunk. Ezzel szemben gátlásosnak, félszegnek érezzük magunkat. Sok mindent próbáltunk már, de nem sokat segített. Azt, hogy az önbizalom benned van, de ezt el is kell hinned magadról. Álljon itt egy rövid történet, ami, remélem, neked is felnyitja a szemedet, és meglátod magadban az önbizalmat.

– „Miért van az, hogy mindenki olyan boldog rajtam kívül?

– Mert ők megtanulták mindenben a jót és a gyönyörűt látni. – mondta a mester.

– Én miért nem látom mindenben a jót és a gyönyörűt?

– Mert nem láthatod a gyönyörűt magadon kívül, ha nem veszed észre önmagadban.”

(Anthony de Mello)


Gyakorlatsor irodai lazításhoz!

 1. Alaphelyzet: Öljünk le egy székre! A kiegyenesített hátunk ne érintkezzen a háttámlával, térdeink kb. vállszélességben tartsuk egymástól, talpunkat helyezzük szilárdan a padlóra! A kezünket lazán helyezzük a combunkra!
 2. Vegyünk  hasi mély lélegzést (a has megemelkedésével történjen a lélegzetvétel), és kilégzéskor próbáljuk meg tudatosítani, amint a testünk egyre nehezebb lesz és egyre nagyobb erővel nehezedik a székre. Ezt ismételjük meg négyszer!
 3. Hajtsuk be lábujjainkat, mintha ökölbe akarnánk szorítani a lábfejünket. A lábujjaink megfeszülnek. 5-7 másodpercig tartsuk megfeszítve, majd egy hirtelen mozdulattal lazítsuk el! Gondolatban menjünk végig a lábujjainkon, és kb. 30 másodpercig tudatosítsuk azok ellazultságát! Ha egyedül vagyunk, hunyjuk be a szemünket, így mélyebben átérezhetjük az ellazulást. Amennyiben a cipő kényelmetlen ehhez a gyakorlathoz, nyugodtan vegyük le!
 4. Nyújtsuk ki a lábunkat, hogy csak a sarkunk érintkezzen a talajjal! Mindkét lábfejünket emeljük fel a fejünk irányába! Érzed, ahogy a talpad és a vádlid megfeszül? Tartsuk 5-7 másodpercig megfeszítve, majd hirtelen engedjük el, és figyeljük a kellemes, ellazult érzésre.
 5. Emeljük fel mindkét lábunkat a padlóról, és térdben kimerevítve tartsuk a levegőben! Most a comb-és farizmok feszülnek meg. Engedjük ismét a lábunkat alaphelyzetbe, és tudatosítsa az ellazultságát!
 6. Egész felsőtestünkkel hajoljunk előre, és feszítsük meg a hátizmainkat! Tartsuk néhány másodpercig megfeszítve, majd a gerincre való tekintettel lassan emelkedjünk vissza alaphelyzetbe! Fél percig irányítsuk a figyelmünket a hátukra, és ügyeljünk az ellazultság érzésére!
 7. Toljuk mindkét vállunkat magunk elé, mintha elöl össze akarnánk érinteni őket! A váll és a lapocka izmai most megfeszülnek. Tartsuk megfeszítve, majd engedjük vissza alaphelyzetbe! Élvezzük az ellazultság érzését!
 8. Ismételjük meg a 7.lépést hátrafelé, mintha hátul akarnánk összeérinteni a vállunkat!
 9. Emeljük fel a kezünket a combjainkról, és szorítsuk ökölbe a kezünket! Tudatosítsuk magunkba az ujjaink és karjaink megfeszülését, majd 5-7 másodperc után engedjük “visszaesni” alaphelyzetbe, és figyeljünk az ellazultság érzésére!
 10. Szorítsuk össze a fogainkat, és erősen hunyorítsunk a szemünkkel! Figyeljünk az arcizmainkra! Lazítsuk el az arcunkat, és élvezzük a kellemes érzést!
 11. Tátsuk nagyra a szánkat és nyissuk tágra a szemünket! Minden erőnket adjuk bele ebbe a grimaszba, de ügyeljünk arra, hogy ne lépjük túl a fájdalomküszöbünket! Ha az irodában mások is vannak, akkor ez utóbbi két gyakorlatot természetesen kihagyhatjuk.
 12. Csukott szemmel élvezzük még egy rövid ideig, ahogy az egész testünk ellazultan pihen a széken, majd vegyünk néhány mély lélegzetet, nyújtózkodjunk, és folytassuk a munkát friss testtel, üde lélekkel!

Progresszív izomlazítás

Az 1920-as években dolgozta ki dr. Edmund Jacobson amerikai belgyógyász, a Chicagói Egyetem professzora. Módszere két megfigyelésen alapul. Egyfelől észrevette, hogy a lelki nyugtalanság és feszültség mérhető izommegfeszülést vált ki. Másfelől azt tapasztalta, hogy egy izmot vagy izomcsoportot akkor tudunk igazán ellazítani, ha azt előzőleg megfeszítettük. Ha tudatosan megfigyeljük a megfeszülés az ellazulás közötti különbséget, könnyebben ellazíthatjuk izmainkat, ami magával vonja a lelki ellazulást, megnyugvást is. A gyakorlatban ez így néz ki: a gyakorló ülő vagy fekvő helyzetben megfeszíti egy bizonyos testrészének izmait (pl.: ökölbe szorítja a kezét). A fájdalomküszöb átlépése nélkül 5-7 másodpercig megfeszítve tartja, majd hirtelen ellazítja izmait (kinyitja a szemét). Eközben figyel az izomfeszülés változásaira és tudatosítja az ellazultság érzését. Láthatjuk, hogy a Jacobson-féle progresszív izomlazítás egy egyszerű elven alapszik: Akaratlagosan el kell engednünk izmainkat, majd újra megfeszíteni őket, így mélyen ellazult állapotába kerülünk. Ezt az egyszerű jelenséget használta fel az amerikai orvos, a tartós feszültség oldására, melynek kialakulásáért a stressz és a szorongás a felelős.


Engedd, hogy a szauna elfeledtesse veled mindennapi gondjaidat!

Már a régmúltban is közismertek voltak a különböző izzasztó fürdők világszerte. Részben vallási szertartások helyszínéül szolgáltak, vagy gyógyító helyekként üzemeltek. Ma már tudjuk, hogy akár hetente többször is hódolhatunk szaunaszenvedélyünknek, feltéve, ha csak addig izzadunk a melegben, amíg az kifejezetten jólesik. Fontos azonban tudni, hogy aki asztmás, magas vérnyomással, szívbetegséggel vagy bőrbetegséggel küszködik, annak le kell mondania a szaunázásról. A kismamáknak arra kell ügyelniük, hogy 70 fok fölé ne menjen a hőmérséklet.

Sokan azt gondolják, a szauna fogyaszt. Ne keseredjenek el, erről szó sincs. Amit kiizzadunk, az mind víz, amelyet a melegből kilépve vízzel vagy gyümölcslevekkel azonnal pótolni kell.

A szauna nemcsak relaxál, pihentet, kiváló eredményeket érnek el vele a kozmetika terén is. Rendszeres használata mellett gyorsul az új sejtek képződése, rugalmas, feszes lesz a bőr. Ennek elősegítésére alkalmazhatunk egy ősrégi módszert, amelyhez nem kell más, csak egy kis méz. Köztudomású, hogy a méz a leghatásosabb meghűlés ellen, de a mézfürdő valósággal csodákra képes!Üljünk be a szaunába, várjuk meg, míg bőrünk felmelegszik, és kitágulnak a pórusok. Ezt követően lazán kenjük be magunkat mézzel, és időzzünk még el a forróságban tizenöt percig. A méz nyugtatja az izmokat, csillapítja az esetleges gyulladásokat, villámgyorsan megszabadulhatunk a pattanásoktól is. Ezenkívül puhítja, tisztítja a bőrt.


„A szeretet mindkét felet gyógyítja – azt is, aki adja, meg azt is, aki kapja.” – Dr. Karl Menninger

 A SZERETET

 Az érzelmek nagyon fontos szerepet játszanak a lelki életünkben, átszövik, színesítik érzéseinket, nagy hatással vannak figyelmünkre, teljesítményünkre, gondolatainkra, kapcsolatainkra.

“A szeretet életünk legfontosabb feladata, hiszen az ember lényege és a szeretet egy és ugyanaz, és bármelyik felfedezése mindkettő megvalósulását jelenti.”. (F. Buscaglia)

A szeretet egy tanult érzés, képesség, jelenség, érzelmi reakció, érzelmi kötelék, melyet életünk során tanultunk meg és folyamatosan fejlesztjük, hogy önmagunk lehessünk, önmagunkat adhassuk és segít megvalósítani azt, amire vágyunk. A szeretet képessége ott rejtőzik bennünk, hogy a lehetőségeink megvalósítása életünk legizgalmasabb kalandja lehessen. A szeretethez ezer út vezet, mindenkinek megvan a maga útja, ha figyel önmagára, önmagát adja, minden rajtunk áll. Átadni csak azt tudjuk, amink van. A szeretet tanulása, önmagunk elfogadása, megismerése, melyre a másokkal való kapcsolatunk kialakításához van szükségünk

A szeretet mint szó, érzések, érzelmek, átélt események, viszonyulási módok, viselkedések minőségének, értékének együttese, melyek vágyhoz kapcsolódnak, mely a bizalomban gyökerezik, hogy fenntartsuk a kapcsolatot.  A szeretet érzelem kifejezését, kimutatását meghatározza, hogy kapcsolati kötődéseink (család, baráti, ismeretségi, párkapcsolati) milyenek, hogy közvetlen környezetünkben milyen tapasztalataink voltak, vannak, hogy milyen érzelmeket, milyen helyzetekben mutatunk és mutathatunk ki.

A szeretet mint érzés, fontos szerepet játszik lelki életünkben, melyet sok tényező befolyásol. A kellemes és kellemetlen érzések, harag, düh, szomorúság, boldogság, öröm, elvárás, felelősség, felszabadultság, erkölcsi, esztétikai és morális érzelmek, indulat, szenvedély, vagy akár ezek összetett érzelmei is.

A szeretet érzése befolyásolja kapott személyes élményeinket, gondolkodásunkat, cselekvésünket, szervezetünk fizikális folyamatait, az érzelemre adott válaszainkat, reakcióinkat.


Gyógynövények nyomában

Ősi kultúrákig nyúlik vissza a gyógynövények ismerete. Ahol elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak. Több ezer gyógynövényt ismertek, melyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és természetes gyógynövények. A rómaiak termesztettek először gyógyászati célra növényeket, de az egyiptomi Ebers-papirusz, ami i.e. 3500 körül keletkezett, több mint 800 különböző gyógymódot ír le. A különféle fűszernövényeknek nemcsak az ízük kellemes és pikáns, de szinte valamennyi gyógyhatású szer is. A fűszerek olyan természetes növényi részekből nyert anyagok, melyek aromájukkal, illóolajukkal hatnak szervezetünkre. Egy-egy növény több hatóanyaggal is rendelkezik, melyek sokszor összeadódnak és a szervezetben is más reakciót váltanak ki. Gyógyító hatóanyagaik alkalmazása, betegségek kezelésénél minden esetben odafigyelést, szakember konzultációját igényli.


Akupunktúra!

Mi is pontosan az akupunktúra? Az akupunktúra a hagyományos kínai gyógyászat egy része, több mint 5000 éves hagyományra tekinthet vissza, ahol az embert teljes egészében, egységként szemléli. A világ minden táján ismert eljárás, tulajdonképpen egy ingerterápia.  Lényege, hogy a gyógyító hatást a bőr meghatározott pontjainak tűvel történő ingerlésével éri el, melynek célja a belső egyensúly helyreállítása. Filozófiájában a harmóniát tekinti minden létező alapjának.

A betegség nem más, mint a belső egyensúly felbomlása.

Szervezetünket energetikai szemmel nézi, s a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerhez hasonlóan, Yin és Yang energetikai állapotra osztja fel. A Yang energia a napot, a mozgást, a nappalt, a férfiasságot képviseli, többek között. A Yin energia a holdat, az éjszakát, a nyugalmat, a nőiességet testesíti meg.Minden emberben megvan e két energiaforma, mely a kínaiak szerint energiacsatornákon, -pályákon (meridiánok) folyik, áramlik a testünkben. Ezen a meridiánokon vannak az akupunktúra kezelési pontjai, melyeknek segítségével a felgyülemlett, vagy hiányos energiát átirányíthatjuk, kipótolhatjuk, szükség szerint.

A gyógyítás célja mindig a harmónia helyreállítása. Nagyon hatásos módszer és az utóbbi évtizedek óta – köszönet Heine Professzor alapos kutatásainak – tudományos alapokon nyugvó gyógyító rendszerré vált. A test-, a fül-, Yamamoto-féle skalp- és a Gleditsch-féle szájakupunktúra ismert.


Az alvás fontossága – hogyan ismerheted fel az alváshiány jeleit!

“Csak még 5 percet!”  és már nyomod is le az ébresztőt! Munka, edzés, család, és ha még kikapcsolódni is akarsz, biztosan nem jut időd az alvásra. Pedig elég fontos lenne.  Nagy általánosságban elmondható, hogy nem alszunk eleget, és nem azért mert nem tudnánk.

A kevés alvás számos krónikus betegséghez vezethet, mint például a magas vérnyomás, krónikus elhízás, depresszió. Gyengül az immunrendszer, egyre rosszabb lesz a memóriád, ingerlékenyebb leszel, csökken a koncentrációs képességed és a reakció időd! A kialvatlanság okozhatja, hogy állandóan éhes vagy, de az ellenkezőjét is! Ha nem töltesz eleget alvással felborul a belső órád, így a szervezeted nem tudja pontosan mire is van jelen pillanatban szüksége. Az ilyen alváshiányos időszakokban vagy felugranak a kilók, vagy hirtelen eltűnnek. Persze általában soha nem az a változat történik, amelyiknek örülnénk.

Alváshiánynak számtalan tünetei vannak. Nézzünk csak néhány példát:

Már háromszor tértél vissza egy weboldalra, mert nem emlékszel arra, amit olvastál, vagy már kétszer ellenőrizted az e-mailjeidet és még csak 3 perc telt el? Hiába úgy fest kissé dekoncentrált vagy. Lehet este inkább aludni kellett volna az esti egyéb más helyett?

Fel alá szaladgálsz a lakásban, nem találsz semmit, nem emlékszel, hogy hol vannak a kulcsaid? Na igen, az agyadnak szüksége lenne a pihenésre, hogy regenerálódni tudjon. Ráadásul a rövid távú memóriád is károsodik egy idő után. Ha nem akarsz te is aranyhal lenni (3 másodpercenként törlődik a memóriája), akkor ideje kicsit több időt szánnod az alvásra!

Péntek este van, mindenki jól érzi magát, iszogattok, beszélgettek, de képtelen vagy értelmesen válaszolni a kérdésekre? Esetleg mindent kétszer kell elmondani, hogy felfogd? Ha csak tőmondatokban válaszolgatsz, nem leszel jó beszélgetőpartner. Lehet a buli helyett inkább pihenned kellett volna!

Ülsz a kormány mögött és majd lecsukódik a szemed, vagy ülsz a monitor előtt és összefolynak a betűk? A reggeli meetingen pedig folyamatosan csukódik le a szemed, vagy zavarod a megbeszélést a hangos horkolásoddal? Többek között a munkáddal, a volán mögött pedig a te és más életével játszol! Próbáld meg este korábban kikapcsolni a számítógépet és egy órával korábban lefeküdni.

Megjegyzés: vezetés közben a letekert ablak, a hangos zene, az energiaital, a kávé nem segít! ALUDJ!

Állandóan rossz a közérzeted, mindig azt hiszed, hogy beteg leszel, de ez sosem történik meg? Az immunrendszered a padlón van. Alvás közben erősödik és regenerálódik az immunrendszered. Nem elég vitaminokat tolni, hogy ne legyél influenzás! Aludj eleget mellette és egész évben egészséges leszel!

Ugye, hogy találtál olyan pontot ami illik rád? Gondoltam! Tanulság? Nem, nem hagyod abba a munkát és mész azonnal csendes pihenőt tartani. A mai napot már nem tudod megmenti, de a holnapi napodon segíthetsz, ha ma időben elteszed magad másnapra!


A színek hatása lelkünkre, testünkre

A színek lelkünket színesítik, hangulatunkat befolyásolják mindennap, öltözködésünkben, környezetünkben, életterünkben, ételeink által. Mentális képességünkre, tudatunkra, szervezetünkre hat a fény a látás, bőr érzékelés révén. Főbb, elsődleges színek……

A zöld erősíti az immunrendszert, beindítja az öngyógyító folyamatokat. Idegnyugtató hatással bír. A mellkas, a tüdő, a szív működésére hat. Érzelmi szinten az identitás, a szabadság, nyugalom, nyíltság, megújulás, érzelmi egyensúly kifejezői. Fizikai szinten segíti a növekedést, csökkenti a stressz, feszültséget. Kövei a smaragd, turmalin, jade, malachit.

A piros a teljesítőképesség, a tűz, a bátorság és a temperamentum megtestesítője. Pozitív, kiegyensúlyozott természetre utal.

A vörös szín a szívhez, keringési rendszerhez kapcsolódik. Érzelmeket fejez ki, mint agresszió, düh, verseny, szeretet. Élénkítő hatása révén gyorsít, aktivál, melegít, emeli a vérnyomást, fokozza a méregtelenítést. Kövei a rubin, achát, jáspis, hematit. Ellenjavallt magas vérnyomásnál, szív és asztmatikus problémáknál.

A narancs szín stimulál, méregtelenít, épít. Érzelmi szinten öröm, ösztönös megérzések, odaadás bizalom kifejezői. Enyhíti az izomfeszültségeket, fokozza az életerőt, érzelmi serkentő.

A fehér a tisztaság, frissesség, adottság, kiteljesedés kifejezői. A meleg színeket lágyítja, a hideg színeket erősíti, méregtelenítő hatású.  A bőr területén a sápadtság a tüdő, vastagbél hiányos működésére utal, érdemes odafigyelni táplálkozásunkra, a vér oxigén ellátására. Köve a hegyi kristály.

A sárga bőrszín a májjal, epehólyaggal, a látással függ össze. Érzelmi kifejezői a boldogság, félelem, aggodalom, irigység, túlzott kontroll. Fizikai szinten vitalizál. Serkenti a kiválasztást a gyomor, máj, epe területein. Kövei a topáz, borostyán, citrin. Hat az idegekre.

Ha a barna bőrszín a szemek alatti területen, az arc felső részén jelentkeznek a vese működésével függ össze, az orrnyereg részén a gyomor, lép, hasnyálmirigy problémáit jelzi, táplálkozással kiegyensúlyozható.

A kék szín a májhoz, gyomorhoz, léphez és hasnyálmirigyhez kapcsolódik. Probléma esetén a halánték, orrnyereg szemek közti bőrfelület elszíneződik, utalva a keringési elégtelenségre. Érzelmi szinten hűsítő, befelé fordulásra késztető, az elfogadás, megélés, szomorúság, üresség, kitartás, akaraterő, béke, relaxáció társíthatók hozzá. Jó hatású asztmára, magas vérnyomásra, stressz és álmatlanság ellen. Kövei az opál, türkiz, zafír.


„Ne feledd honnan jöttél ,hová tartasz és miért teremtetted a zűrzavart, melynek közepében ülsz.” – Popper Péter

Napjaink gyógyító tevékenységében a betegség tudat, a tünetek kezelése áll. Az alternatív gyógymódok lehetőséget nyújtanak a megelőzésre, ezért fontos ismernünk önmagunkat, testünkben és lelkünkben lezajló folyamatokat, azok reakcióit, jeleit. A lelkünk a létezés során folyamatosan fejlődik, tanul, gyűjti a tapasztalatokat, képességeket melyekből következtetéseket von le, melyekkel önismeretét gyarapítják. Születésünktől kezdve életünk iskoláját járjuk. Ha önmagunkkal harmóniában élünk, tudunk alkalmazkodni másokhoz, mert ez a szemlélet hat gondolkodásunkra, érzéseinkre és érzelmeinkre. A lelki vagy mentális egészség a jóllét pozitív érzete, hiszünk saját értékeinkben, képességeinkben, megbirkózunk érzéseinkkel, életvezetési és konfliktusos nehézségeinkkel. Ha jó lelkiállapotban vagyunk, magas önértékelésünk, akkor pozitívan állunk az élet kihívásaihoz, megbirkózunk vele, elégedettek vagyunk önmagunkkal és másokkal is, képesek vagyunk céljainkat megvalósítani. Ha alacsony önértékelésünk, úgy érezzük, hogy nem tudjuk életünket irányítani, állandó stressznek vagyunk kitéve, kerüljük a kihívásokat, fáradtak, ingerlékenyek vagyunk.

Az egészséges lelkiállapot nem a véletlen műve, ha erre időt és energiát áldozunk, akkor elérhető és fejleszthető is. A lélek építői lehetnek pozitív és negatív érzések, élmények, események egyaránt. Hiszen mindkét érzés abban segít bennünket, hogy tapasztaljunk, értékeljünk dolgokat, helyzeteket, hogy változzunk gondolkodásunkban, szemléletünkben, nyitottak legyünk a világra, de legfőképpen önmagunk kifejezésében, elfogadásában meghatározó. Kapcsolataink érzelmei révén sokszor eszünkbe jutnak ezek a kérdések. Ki és kit taníthat meg szeretni? Hogyan szeretünk? Lelkileg hogyan érint meg a szeretet? Hogyan adok és kapok szeretetet? Hogyan adhatom át, mutathatom meg?

Ezekre elsősorban magunkban kell megkeresni a választ, az utat, mi mennyire vagyunk képesek érzéseket kifejezni, adni és kapni, hajlandóak vagyunk-e a változásra, képesek vagyunk-e rá, hogy fejlesszük, tanuljuk önmagunkat.


Az illatok bűvöletében

Az illatok maguk számtalan módon fejtik ki hatását szervezetünkre. Nem is gondolnánk, hogy amikor kinyitunk, egy illóolajos üveget, milyen kémia folyamatok, zajlanak le testünk belsejében. Maguk az illóolajok természetes anyagok, melyeket virágokból, gyümölcsökből, levelekből, gyökerekből nyernek. Alkalmazásuk módjától és a kiválasztódásuk helyétől függően többféle hatást fejthetnek ki, melyek közül a legfontosabbak az alábbiakban foglalhatók össze:

Az illóolajok sokféle hatása közül leginkább a nyugtató, az ellazulást elősegítő (relaxáló) és a nyugodt alvást biztosító hatás az, amit részben a wellness terápiák keretén belül hasznosítanak. Az ilyen hatással bíró illóolajokat (jó példa erre a levendula, a lavandin, a narancsvirág, a mandarin, a citromfű, a citromos eukaliptusz, a kananga vagy a rozalina olaja) szobák légterének illatosítására, valamint alvópárnák, fürdő-, masszázs- és szaunaolajok alkotórészeként használják. Ezen illóolajok kedvező hatásai különösen akkor érvényesülnek jól, ha azokat többféle módon is alkalmazzuk. Az elalvást és ellazulást segítő hatások esetében például különösen kedvező és kellemes lehet egy aromafürdőt követő aromamasszázs után olyan hálószobában aludni, ahol levendula illóolaj van a légtérben.

 Az illatok befolyásolják még étvágyunkat, a testhőmérsékletünket, az inzulintermelést, az anyagcserénket, és a feszültségérzetünket is.

A limbikus rendszer az idegrendszerre is hatással van, így a vágyak, az indíttatás, a hangulatok a megérzések mind a limbikus rendszer működésében eredeztethető. Kutatások igazolták, hogy azok az emberek, akik kellemes illattal veszik körbe magukat, sokkal nagyobb önbecsüléssel rendelkeznek és az önbizalmuk is megnő.

Az illatok előcsalogatják a rég elfeledett emlékeket, és megváltoztatják a magatartásunkat is. Bizonyos illatok nyugtatnak minket, mint pl. a narancsvirág, a levendula, vagy a geránium, míg mások egy megfázás esetén lesznek segítségünkre.

Az inhalálás során a belégzés által a szagok nem csak az agyba, hanem a tüdőbe is eljutnak. A tüdőbe került apró kis parányi molekulák összekapcsolódnak az oxigénmolekulákkal, majd együtt bejutnak a vérkeringésbe. A sejtekbe jutott illóolaj pedig serkenti a test öngyógyító képességét és gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

Mivel bőrünk lyukacsos szerkezetű, ezért az illóolaj molekulái a bőrön keresztül is képesek felszívódni. Mihelyt a bőrsejtek között behatolnak a szervezetbe, gyorsan eljutnak az érhálózathoz, így kifejtve jótékony hatását.

Bátran használjuk az illóolajokat, akár aromalámpába téve, akár egy illatos fürdő alkalmával, vagy testünkre kenve.


Babamasszázs

 A baba testi, lelki és szellemi fejlődése szempontjából az első hónapokban fontos, akár az anya közelsége. A testi-lelki betegségek kivédésének egyik lehetséges eszköze és módja, a szeretet fizikai megnyilvánulásának formái, mint a simogatás, az érintés, a masszírozás. Alkalmat találhatunk rá számtalant, hogy kicsit nyugtassuk, lazítsuk babánkat, de különösen fürdetés után óriási élményt adhat mindkettőtök számára. A babára nézve érezteti, hogy szeretik, segíti a bizalom, az egymáshoz tartozás, kötődés érzésének élmélyítését, biztonságot nyújt, melyet magával visz a felnőttkorba is. Elősegíti az izomrendszer fejlődését, mozgáskoordináció kialakulását, fejleszti a baba kapcsolatteremtő képességeit. Ezáltal megtapasztalják az egy életre szóló érzések, érintések pillanatait. A legideálisabb 2-3 hónapos korban elkezdeni, és fejlődési szakaszaiknak megfelelően alkalmazni. A masszázshoz természetes, bababarát olaj a legjobb.

Mindössze arra kell ügyelned, hogy néhány óvintézkedést megtegyél, mielőtt hozzáfogsz:


Igazi siker a betegkezelésben a trigger- és tenderpont terápia!

A mozgás szervrendszerén belül, az izmokban létrejövő pontok – trigger-, vagy tenderpontok – sok esetben felelősek a testünk különböző területén jelentkező fájdalmaknak. Nevezhetjük őket feszültségpontoknak is. Ebben az esetben “csomókról” van szó az izomzatban, illetve az izom-ín átmenetnél, amely sokszor nem nagyobb mint egy borsó. Jellegzetessége azonban, hogy a triggerponthoz mindig tartozik egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik.

A trigger pont oldását, az izmok lazítását egy terapeuta végzi, egy megfelelően alapos vizsgálat után. A trigger terápia során a panaszt okozó vagy arra reagáló izom trigger pontját nyomja meg a terapeuta. Ez a nyomás kicsit kellemetlen vagy fájdalmas. A fájdalom meghatározott irányban ki  is sugározhat. A nyomást fenntartva ez a fájdalom csökkenni kezd, majd elmúlik. Ezzel párhuzamosan az izom lazul. A terápia során páciensek érzik, hogy izomzatuk lazul, fájdalmuk csökken, esetlegesen beszűkült ízületi mozgásuk javul.

3 stádiumban fordulhatnak elő trigger pontok test szerte:

 1. Aktív Trigger Pont: tapintása fájdalmas, ez a fájdalom a páciensnek ismerős, illetve kisugárzik egy adott területre.
 2. Látens Trigger Pont: tapintása fájdalmas, de a páciensnek nem ismerős ez a fájdalom, kisugárzik viszont egy adott területre.
 3. Kezdetleges Trigger Pont: ez a csomó éppen kialakulóban van, lokálisan jelez fájdalmat a tapintása, nem sugárzik ki.

A trigger-és tenderpontok amellett, hogy helyi vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak, fokozzák az izomfeszességet is, melynek hatására további panaszok alakulhatnak ki. Például gerincpanaszok, arc-,fog-,fejfájás, az ín túlterhelése, porcsérülés stb.

Mi a trigger pont terápiás technika lényege?

A megfelelő pontra kivitelezett kezelés (ez elsősorban rányomás) egy vagy néhány alkalom után csökkenti a fájdalmat, oldja a merevséget. A trigger terápia alkalmazható önálló és kiegészítő kezelésként is, panasztól függően.


A hangtálak bűvöletében

A hangtál terápia a rezgéseken át gyógyít. Amikor egy hangtálat a kezedbe veszel,és megszólaltatod, ujjhegyeiden keresztül érezheted, ahogy a hanghullámok tovaáramlanak a testedben. A tálak hangja megérinti a legbensőbb énünket, harmóniát teremt lelkünkben és testünkben.

A rezgés elsősorban a testünkben található rendkívül jó éltető és közvetítő közegen, a vízen keresztül hat. A víz testünk minden pontján megtalálható, így a rezgésen keresztül sejtszinten, a sejtmembránt megmozgatva az egész szervezetben egy nagyon erőteljes anyagcsere-folyamatot indít el. Ezáltal olyan helyekre is képes hatni, mint a csontok üreges részei és az ízületek, a véráramon és a nyirokrendszeren keresztül pedig minden szervre. Képes a pangó területeket ismét a véráramba visszaállítani, s szépen, fokozatosan feloldani a fizikai blokkokat.

A testre helyezett tálak rezgései koncentrikus körök formájában terjednek el, áramlanak szét az egész testünkön, mélyen sejt szintig fejtik ki hatásukat. A hangtál hangja ezen túlmenően a nyugodt lebegő ritmusával hat ránk, és harmonizálja testünket, lelkünket.

Milyen esetekben érdemes alkalmazni a módszert?

Segít a lágy részi területeken található belső inak, szalagok ellazulásából, megereszkedéséből fakadó panaszok esetében. A már kialakult pangó, alul működő területekre is jótékony hatást fejt ki, képes azokat újból integrálni a véráramba. Alkalmazható agyvérzésen átesett betegek utókezelésében is. Bizonyos területeken természetesen fontos a specialistákkal, szakorvosokkal történő együttműködés.

A hangmasszázs fontosabb hatásai:

Továbbiakban alkalmazható gyerekeknél: 


Miután sikeresen elsajátítottunk két fajta légzés technikát, most tovább haladunk a tanulásban és megpróbálunk két dolgot összekapcsolni egymással. Megtanuljuk a rekeszizom-légzést összekötni egy úgynevezett kulcsszóval.

Helyezkedj el kényelmesen és lazíts, amennyire csak tudsz a lazítás előzetes izomfeszítés nélküli módszerrel. Ha már eléggé ellazult vagy, akkor mondd belégzés közben, hogy “belégzés”, kilégzés közben pedig hogy “lazítás”. Ismételd ezeket a szavakat legalább 5 percig a ki- és belégzések alkalmával, miközben a tested – egyúttal a hátfájást okozó hátizmod- egyre inkább ellazul. Ez a módszer összekapcsolja a lazítás szót az ellazultság érzésével. Ha már ez a kapcsolat megszilárdult, akkor lehetővé válik számodra az, hogy bármikor és bárhol 1 percen belül ellazítsd a testedet a hátfájást okozó testrészekkel együtt. Csupán gondolatban kell ismételgetned a “belégzés-ellazulás” kulcsmondatot, és eltávozik belőled a feszültség és a fájdalom.

A most következő lépésben megtanulod, hogy hogyan érheted el a teljes ellazulást. A következőt kell csinálnod: képzelj el a lelki szemeiddel egy nyugodt, harmonikus és védett légkört. Ez legyen egy olyan hely, ahol szívesen vagy, ahol jól érzed magad. Egy olyan hely, ahová a hétköznapi stressz nem ér el. Csak csukd be a szemed, és fesd le a szemeid előtt ezt a helyszínt, amilyen jól csak tudod. Egy kis gyakorlással egyre több részletet tudsz majd elképzelni, és egyre ellazultabban érzed majd magadat.

Összefoglalva:

A kulcsszó-vezérelt lazításnál megtanultad bármikor ellazítani az izmaidat, amikor csak akarod. Ezt úgy tudod elérni, hogy összekapcsolsz egy szót a hasi légzéssel. Úgy tudsz a teljes ellazulás állapotába kerülni, hogy a lelki szemeid előtt lefestesz egy számodra harmonikus védett helyet, ahol szívesen tartózkodsz, és ahol jól érzed magad.


Ma egy relaxációs gyakorlatot ismerhetünk meg. A Progresszív izomlazítást.

A progresszív (haladó) relaxálás lényege az, hogy az egyes izomcsoportokat néhány másodpercre megfeszítjük, és utána lényegesen hosszabb időre elernyesztjük. Tehát a gyakorlat alapja az akaratlagosan megfeszített illetve elernyesztett izomcsoportok kontrasztjának az érzékelése. A gyakorlat célja az izomfeszülések minél korábbi érzékelése és annak aktív elkerülése. A rendszeresen gyakorlók a lazító fázisok közben és után pihenésről, nyugalomról és koncentrációról számoltak be.

Szisztematikusan, lépésről-lépésre kell bevonni a gyakorlatba az egyes izomcsoportokat (lábak, has, mellkasi terület, karok, fej, esetleg ezek is kirészletezve).

Ezzel a módszerrel egyre inkább pontosabban tudod érzékelni a megfeszített és az elernyedt állapotokat. Általános ellazultságot, melegségérzést, a légzés és a szívverés lelassulását, a pszichés oldottság és elengedés állapotát fogod megélni, ami a hátfájás leküzdésében is alapvető fontosságú.

Eleinte legalább félórára van szükséged a gyakorlat elvégzéséhez, de a későbbiekben több izomcsoport egyidejű megfeszítésével és ellazításával jelentősen le lehet rövidíteni az erre szánt időt. Kb. 10 progresszív izomlazítást végző alkalom után megszerezheted azt a képességet, hogy a testedet ellazítsd anélkül, hogy előzőleg megfeszítetted volna. Ebben a haladó fázisban csak a figyelmeddel kell végighaladni a testeden, és keresni a feszüléseket azáltal, hogy a figyelmedet minden testterületre ráirányítod, természetesen kiemelten kezelve a hátfájás területét, a hátadon található izmokat. Ha észlelsz valamilyen feszültséget, akkor ahogy már előzőleg megtanultad, lazítsd el ezeket az izmokat. Folytasd ezt addig, amíg teljesen el nem lazult az összes izomcsoportod.

Összefoglalva:

A progresszív izomlazítás alapja az akaratlagosan megfeszített illetve elernyesztett izmok kontrasztjának az érzékelésén alapul. Minél többet gyakorolsz, annál mélyebb lazítóhatás következik be. Arra kell törekedned, hogy elkerüld az izomzatod megfeszülését. Eleinte fél órára van szükséged a gyakorlat elvégzéséhez, később több izomcsoport összekapcsolásával jelentősen lerövidül a ráfordított idő. Figyelmeddel haladj végig a testeden és keresd célzottan a feszültségeket úgy, hogy a figyelmedet ráirányítod minden testterületre, kiemelten részletesen a hátadra. Ha találtál valamilyen feszültséget, akkor lazítsd el, ahogy már megtanultad.


Elgondolkodtató idézetet olvastam a Dalai Lámától. Arról kérdezték, mi az, ami leginkább meglepi az emberiséggel kapcsolatban. “Az ember. Mert feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán.” 

Fontos, nagyon fontos tehát, hogy éljük meg a pillanatot, amiben éppen vagyunk. Keressünk alkalmakat arra, hogy ha csak pár percre is, de odafigyeljünk önmagunkra, környezetünkre, a családunkra, a barátainkra, kollégáinkra és mind arra, ami körülvesz minket.

Első lépésként ezért olyan légzéstechnikákkal ismerkedünk meg, ami tudatosan a test lazítására fókuszál. Legyen szó munka, sportolás, bármely hétköznapi tevékenységről, melyben az izmok, inak, szalagok túlterhelődnek, vagy csak az életed érzed feszültnek.

A túlterhelt, fáradt testet egyszerű, otthon is végezhető, de együtt sokkal hatékonyabb kilazítással természetes állapotába oldjuk.

Olyan hatékony lazítási technikákkal foglak megismertetni, amelyek – ha rendszeresen alkalmazod őket – segíthetnek a hátfájás leküzdésében vagy enyhítésében. Kulcskifejezés a “rendszeres alkalmazás”, mert bár a pozitív hatásuk a hátfájás enyhítésében már egy-két alkalmazás után is jelentkezhet, ahhoz, hogy jól megtanuld ellazítani magadat, beleértve a fájó hátizmaidat is, rendszeresen alkalmazni kell az itt leírt gyakorlatokat.

Ezek a gyakorlatok mély légzést, tudatos izomellazítást és vizualizációs technikákat tartalmaznak. Ezek a technikák oldják a feszültséget az izmokban, ezért alkalmazhatóak többek között hátfájás esetén is. A gyakorlatok “mellékhatásai” is igen kedvezőek: alvászavaroknál, magas vérnyomás esetén, egyéb izomfeszüléseknél és izomgörcsöknél, hétköznapi stressz esetén is rendkívül jó a hatásuk.

Azt javaslom, hogy rendszeresen alkalmazd a bemutatott módszereket, és ha egy még mélyebb ellazult állapotot akarsz elérni, akkor kapcsold össze őket. A gyakorlatokhoz egy nyugodt hely szükséges, és esetleg nyugtató háttérzene is szólhat. A rendszeres gyakorlás azt is eredményezi, hogy hamarosan helytől függetlenül is tudod alkalmazni a technikákat. Olyan kellemes és bő öltözéket viselj, ami nem szorít sehol.

Kezdjük a legegyszerűbb fajta lazítással, ami egy úgynevezett hasi légzés, vagy más néven rekeszizom légzés. Ez egy nyugodt és nagyon egészséges légzésforma, de nem szabad összekeverni a mellkasi légzéssel.

A gyakorlat abból áll, hogy ülő, fekvő vagy esetleg álló helyzetben kinyomod a hasadat, és közben hosszú, mély lélegzetet veszel. A lélegzés közben a mellkasod nem emelkedhet meg. Csak érezd, ahogy a levegő elárasztja a tüdődet, időzz ebben az állapotban 1-2 másodpercig, majd lassan, figyelve, egyenletesen lélegezz ki. Tehát a rövid, felületes légzés helyett mély hasi légzést kell végezni az ellazulás megtapasztalásához. Már 5-6 mély lélegzet az izmok ellazulásához, így a hátfájás enyhüléséhez is vezethet.

Összefoglalva:

A mindennapi kihívások, megterhelhetik szervezetünket, feszültség alakulhat ki az izmokban. Legyen szó munka, sportolás , bármely hétköznapi tevékenységről, melyben az izmok inak szalagok túlterhelődnek ,vagy csak az életed érzed feszültnek. A túlterhelt, fáradt testet egyszerű, otthon is végezhető, de együtt sokkal hatékonyabb kilazítással természetes állapotába oldjuk .Ami akár hátfájásként is jelentkezhet. A lazító technikák feloldják ezt a felgyülemlett feszültséget. Ha ellazultál, észreveszed, hogy a gondolataid megnyugszanak, a hátfájás csökken vagy megszűnik. A hasi légzés egy egészséges, normális, nyugodt légzésforma, egyszerű megtanulni, már 4-5 mély légzés ellazuláshoz, és a hátfájás csökkenéséhez vezet.