Sportszakértőnk

Növényi Norbert_kicsi

Hároméves korában kezdett sportolni. A felnőtt mezőnyben 1977-ben tette le névjegyét, majd a legnagyobb birkózósikerét 1980-ban, a moszkvai olimpián érte el: megnyerte az ötkarikás játékokat. Későbbi sportpályafutása során kick-boksz versenyzőként Eb- és vb-aranyat ért el, 2009-ben az MMA-ban megszerezte a WFCA nehézsúlyú világbajnoki övét, 2013 augusztusában, 56 évesen grapplingben lett világbajnok. Színészként, filmesként is sokat láthattuk már, mindemellett a Magyar Látássérültek és Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének elnökeként és a róla elnevezett sportakadémia keretei között sportmenedzserként és oktatóként tevékenykedik.

Ha szeretne életmódot változtatni, de nem tudja, hogy fogjon hozzá? Ha segítségre van szüksége ahhoz, hogy kiválassza leginkább megfelelő sportágat? Ha meggyőzné gyermekét a sport fontosságáról, de nem tudja, mivel érveljen. Ha edzőt szeretne választani, de nem tudja, mire figyeljen. Kérdezze Növényi Norbertet!


Kérdezzen sportszakértőnktől: sportszakerto@fittbekes.hu


NÖVÉNYI NORBERT TANÁCSAI


Miért kell a fehérje?

Fehérje nélkül leállna a sejtek anyagcseréje, a szöveteinket építik és tartást adnak a csontszöveteknek is! Szervezetünk aminosavként használja fel. A szervezet nem tudja tárolni, ezért minden nap pótolni kell. Van kilenc, úgynevezett esszenciális aminosav, amit a szervezet nem tud előállítani, ezért ehhez csak külső forrásokból juthat hozzá! A napi átlagos fehérje szükséglet 100 gramm. Ez 50%-ban állati és 50%-ban növényi fehérjékkel fedezhető optimálisan!


Mennyi zsírt fogyaszthatunk és milyen formában?

Zsírból a napi szükségletünk 50 gramm. A növényi zsírok egészségesebbek, mert nagyobb részben tartalmaznak telítetlen és esszenciális zsírsavakat! A zsír emésztése 5-6 óra. Az úgynevezett keményített (hidrogénezett) transzzsírok fogyasztását nem ajánlom a szívinfarktus, agyérelmeszesedés, koszorúér-elzáródás kockázatának növelése miatt!


Mit nevezünk a szervezet vegyhatásának?

A vegyületek általában savak, lúgok és sók! A savbázis egyensúlyt savas vagy lúgos irányba lehet eltolni! Az optimális vegyhatás a szervezetünkben 70% lúgos és 30%-ban savas. A sók vegyhatása általában semleges. A savak, lúgok vegyhatását a nevük jelzik. A szervezet ragaszkodik, hogy a nedvek vegyhatása vagy is a savak és lúgok egyensúlyban legyenek. Ha a vér, vagy a szövetek vegyhatása valamelyik irányba eltolódik az az élettel összeegyezhetetlen. A szervezetünk ez ellen az úgynevezett puffer rendszerrel védekezik. A pufferek savürítő szervek.


Miért fontos a pozitív gondolkodás?

A pozitív gondolkodás, a negatív hatású kifejezések és gondolatok kerülése mellett, megoldáscentrikus magatartást jelent. A pozitívan gondolkodó ember, önbizalommal, kezdeményező készséggel, kitartással, kreativitással, vezető képességgel rendelkezik. A megfelelően pozitívan gondolkodó embert nincs mi megakadályozná a kitűzött céljának elérésében. Olyan helyzetbe hozza magát, ahol nem csak reagál dolgokra, hanem kezdeményez is.


Gyógyszerek vagy gyógynövények?

Véleményem szerint a gyógyászatban mindkettőt kell alkalmazni. A gyógynövényekkel történő gyógyítás volt a világon a legelsőként alkalmazott terápia. Emberemlékezet óta ismerik és elfogadják, hogy egyes növények részei, zöldségek, gyümölcsök levei gyógyító erővel bírnak. Viszont vannak egyes betegségek. amik más. az az speciálisan kifejlesztett gyógyszeres kezelést igényelnek a gyógyulás érdekében. Viszont, ha ismernénk a lábaink előtt heverő növények gyógyító erejét, csodálatos hatásait,  már mind gyerekkorban megtanulnánk, akkor tudnánk azt értékelni igazán és a megbetegedések és korai elhalálozások száma is jócskán lecsökkenne.


Hogyan fogyjunk?

Legnagyobb sikert az étkezési szokásaink tartós megváltoztatásával érjük el. A rendszeres fogyókúrázással nem érünk el tartós eredményt, mert ha a szervezet nem jut táplálékhoz a tartalékokhoz nyúl és raktározni kezd. Ezért egészségesen és kiegyensúlyozottan kell táplálkoznunk. Csökkenteni kell a bevitt energia és zsír mennyiségét és gondoskodni kell arról, hogy a szervezet minél több kalóriát égessen el, ezért mozognunk kel. Sportolni, kirándulni, stb. A heti 1/2 – 2 kg fogyás a reális. Minél lassabban csökken a testtömeg, annál könnyebb tartósan megőrizni.


Miért hízunk el?

A túlsúly elsősorban a túlzott ételfogyasztásnak és az inaktív életvitelnek köszönhető. Ha több energiát viszünk a szervezetbe, mint amennyit elhasználunk, a felesleg zsír formájában raktározódik. De az elhízás lehet a kész, fél kész ételektől is, amik bőven tartalmaznak ízfokozókat, és ha ebből túl sokat fogyasztunk, akkor nem csak hízunk, hanem különböző betegségek is kialakulhatnak, pl. allergia, ételérzékenység, stb. Ezért rostdús, teljes kiőrlésű táplálékot vegyünk magunkhoz, amit jól rágjunk meg, mert a jól megrágott és ezért alaposan megemésztett táplálékot a testünk jobban hasznosítja.


Miért jó a böjt?

A böjt funkciója, hogy erősítse a testet és lelket. Egy-két napos böjt szerintem is hasznos, de sok vizet kell inni. Ne együnk laktató ételt és végezzünk légző gyakorlatokat. Egyszerű könnyen emészthető ételek egy-két heti fogyasztása segíti a szervezetet, hogy megtisztítsa magát a mérgező anyagoktól. Nem véletlenül van a böjtről szó a bibliában is.


Mi az előnye a gyümölcsdiétának?

A gyümölcsdiéta fertőtleníti a gyomrot, a tápcsatornát. A gyümölcsök savakat tartalmaznak, amik különféle mérgező savak és más szennyeződések megsemmisítéséhez szükségesek. A friss gyümölcsök sokkal alkalmasabbak erre, mint a főtt vagy konzervgyümölcsök.


Miért együnk nyersen zöldséget, gyümölcsöt?

Sajnos az élelmiszerek már nem olyanok mint voltak. Nagymértékben megváltoztak tartalmaik és azok mennyisége és minősége. Az előkészítés és finomítás során az életadó anyagok nagy része eltűnik, nem tudják az életerőt táplálni, ezáltal akadályozzák a normális testműködést. A nyersen fogyasztott zöldségekből, gyümölcsökből nagyobb mennyiségben jutnak a szervezetünkbe a vitaminok, ásványi sók és egyéb, a szervezet számára szükséges anyagok.


Mit jelent a vegetáriánus kifejezés?

1842-ben alakult ki Angliában.

3 gyakori csoportja van:

  1. Lakto-ovo: tejterméket tartalmaz az étrendjük.
  2. Lakto-vegetáriánusok: nem esznek tojást, de tejet és tejterméket is felhasználnak a növényi ételek mellett.
  3. Veganok: semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak.

A vegetáriánus ételek egyes betegségek előrehaladását megállíthatják.


Mit jelent az öregedés?

Egy állapot amiről gondoskodnunk kell. Nehéz meghatározni, mert olyan, nem kóros jelenségeket és általánosságokat tartalmaz, mint a szövetek elhasználódása, érzékszervek tompulása, életfunkciók csökkenése. Korányi Sándor meghatározása szerint, az öregedő ember alkalmazkodási képessége a változó viszonyokhoz mindenféle irányban csökken. Rendszeres mozgással, a helyes táplálkozással, a higiénikus magatartással, vagy is az egészséges életmóddal lassítani tudjuk az öregedést. Érdemes magunkra figyelni, törődni a testünkkel, mert az életkor nem betegség, hanem egy sajátságos állapot, és ha gondoskodóan bánunk vele, sok boldog és egészséges életévvel viszonozza.


Milyen a jó edző?

Az edzőnek emberileg is foglalkoznia kell a a sportolójával, neveli, és a személyiségfejlesztésével is törődik. Elöl jár a követelések teljesítésében, bevonja a sportolót a döntési folyamatokba, magas az önértékelése és empatikus. Szereti a munkáját, és tudását folyamatosan igyekszik bővíteni. Egyenes, őszinte. Tud felháborodni, örülni, lelkesedni, jóízűen nevetni. Az edző a sportoló tanácsadója, irányítója, tanítója, nevelője.


Hogyan fejlesszük az akaratot?

Az akarat értelmi, érzelmi, és motivációt magába foglaló funkció. Ezek a fogalmak erősíthetik egymást. A sport különösen alkalmas terület az akarat fejlesztésére, mert acélossá, edzetté teszi. Komoly pedagógiai feladat, gondoskodást igénylő lelki folyamat. Az edzések, a versenyek, az akarati nevelés legjobb színterei, mert a siker, a kudarc összefügg az akarattal.


Miként válasszunk sportágat?

Elsősorban olyan sport tevékenységet kell keresni, aminek a mozgásanyaga érdeklődésünket felkelti. A sportágválasztást befolyásolja, pl. alkati adottság, anyagi helyzet, lakhelyünk, a sportolási lehetőség közötti távolság, stb. Olyan sportágat válasszunk, ahol az egyén adottságai, képességei szerephez jutnak, ahol tudatosulhatnak a lehetőségei és az ezzel járó követelmények. Személy szerint azt ajánlom, hogy serdülő korig minél több sportág mozgásanyagaival ismertessük meg a gyerekeket.


Gyógyít-e a helyes táplálkozás?

Kevés betegség van, amelynek a kialakulásában, vagy megelőzésében a táplálkozás ne játszana nagy szerepet. Számos élelmiszer tartalmaz olyan hasznos vegyületeket, melyek erősítik a szervezetünket és védenek a különféle betegségektől. A helyes étrend segít a betegségek legyőzésében, a test, a szervezet optimális, egészséges működésében.


Jót tesz-e a nevetés?

Egy New York-i egyetem kutatói úgy találták, hogy a boldog emberek ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri betegségben. Jobban kezelik a vidám emberek a stresszhelyzeteket, csökkentve ezzel a szervezetre gyakorolt negatív hatást.


Mi az anyagcsere?

Az életfolyamatokban történő anyagok átalakítását és feldolgozását jelenti. Van alapanyagcsere és munkaanyagcsere. Az átlagos alapanyagcsere 1700-2000, a munka kb. 2900-3000, és a sportolóknál ez 5-6000 kalória is lehet.


Mik a legfontosabb táplálékaink?

Szénhidrát, fehérje, zsír, vitaminok, ásványi anyagok, és bár nem táplálék és energiát nem biztosít, még is a legfontosabb a folyadék.


Mi a táplálkozás lényege?

A korszerű táplálkozásnak biztosítania kell a szervezet lebontódásából,  valamint az életvitelhez szükséges energiát szolgáltató anyagokból eredő veszteség pótlását. Ehhez megfelelő mennyiségben, és minőségben kielégítő táplálékot kell a szervezetbe juttatni.


Miért kell az alvás?

Biológiai szükséglet, egy megváltozott tudatállapot. A kialvatlanság rontja a teljesítőképességet, csökkenti az immunrendszer védekező képességét. Csökkenti a szellemi teljesítményt.


Stresszoldó-e a sport?

A testmozgás csökkenti a stresszhormonok (kortizon) szintjét a vérben. Endorfin (boldogsághormon) termelődik sportoláskor, ami a belső öröm forrása, és a szervezet önmaga által előállított fájdalomcsillapítója.


Mikor kezdjünk el sportolni?

Gyermekkorban a legideálisabb, azért, hogy a gyerekekben levő nagyfokú mozgásigény, a későbbiek folyamán szükségletté váljon. Legyen így az életének, az életének része a mozgás öröme.


Mit jelent az, hogy aminosav?

A fehérjék kialakulásához szükséges vegyületek. Az úgynevezett esszenciális aminosavakhoz az élelmiszerekből kell hozzájutnunk, mert a szervezet nem képes előállítani.


Mit jelent, ha valakire azt mondjuk, hogy egészséges?

Az egészség egy egyensúlyi állapot, az ember szervei és szervrendszerei, illetve a szervezete és környezete között. Ez lehet laza, vagy magas fokú.


Miért kell sportolni?

Mert segítségével megelőzhetőek a betegségek, valamint megakadályozza a betegségek továbbterjedését. Javítja az életminőséget, szórakoztat és segíti az emberben levő lehetőségek megtalálását.


Miért fontos az iskolai testnevelés?

A testnevelés hatással van a szervezetünk megóvására, azt gondozza, segíti az egészséges fejlődést, hozzájárul a testi képességek kibontakozásához, és segíti a mozgáskészségeket. Célja, hogy valamennyi gyerek elérje azt a színvonalat, amire a képességei lehetőséget adnak.


Mennyit kell innunk naponta?

A folyadékveszteségnek, és bevitelnek ki kell egyenlítenie egymást. Egy átlag ember 2-2,5 litert veszít naponta! A folyadékot a vizelet mellett a tüdőn, a bőrön, és a székleten keresztül is veszítjük. Viszont az elfogyasztott ételeinkkel és különféle italokkal ezt pótoljuk. A víz nélkülözhetetlen az életfolyamatokhoz, mert minden anyagcsere-folyamat vizes közegben zajlik, és az élő szervezetek elpusztulnának hiányakor. Naponta hat-nyolc, két- három decis pohárral kellene meginnunk, ez a minimum, mert segíti a létfontosságú testi működést. A tudomány azt mondja, hogy az ideális mennyiség, a testsúlynak húsz kilogrammra jutó egy liter folyadékbevitele lenne. Reggel egy pohár langyos vízzel kezdjünk az ébredés után, mert segíti az emésztőrendszerünk ürülését. Nagy fokú folyadékbevitellel a só pótlása nélkül, úgynevezett vízmérgezést okozhatunk, ezért olyan folyadék bevitele tanácsos, ami testfolyadékhoz hasonló mennyiségben tartalmaz sókat.


Milyen arányban jusson a táplálék a szervezetünkbe?

Az ideális arány 15-20% Fehérje, 25-30% Zsír, és 55-60% Szénhidrát.


Melyek az egészséges ételek? 

Az egészséges étel az, amit a szervezet fel tud dolgozni, át tud alakítani energiává. A táplálkozás biztosítja a szervezetünk működését, a sejtek felépítését, az élet fenntartását. Ilyenek amik szénhidrátot, zsírt, fehérjét, ásványi anyagokat tartalmaznak, és a víz. Ezeket a táplálékokat a legjobb, ha a természetből vesszük, abban a formában, ahogy a természet megalkotta.


Fogyasztás a sportban

verseny előtti

versenyek közötti

verseny alatti

A gyermek, serdülő, ifjúkori versenyzőknél a fogyasztás, mivel károsan hat a fejlődő szervezetre, nem ajánlatos! Felnőttkorban az ideális súlyveszteség 2-3 kg, amely a rendszeres edzésben levő versenyző szervezetére nem jelent hátrányos megterhelést. A verseny alatti súlytartásnál a mérlegelés után pótolni kell a táplálék- és folyadékveszteséget! Ennek mértéke függ a következő napi ismételt mérlegeléstől és a mérkőzések közötti időtől!


Állóképesség

A szervezet azon tulajdonsága, mely hosszan tartó erős iramú és ellenállású terheléskor mozgósítja a mozgáshoz szükséges energiát! Lehetővé teszi, hogy a teljesítmény szintje idő előtt ne csökkenjen. Egyéni sajátosság, melynek birtokában képesek vagyunk a tartós terhelést elviselni. Fejlesztése által a fáradás később jelentkezik, a regeneráció ideje rövidül.


Sport és agresszió

Viselkedési forma, melynek célja testi-lelki-anyagi károkozás! Kiváltó ok lehet az elszigeteltség, a szeretethez és ragaszkodáshoz köthető viselkedési minták kialakulásának hiánya, bezártság-modellek és a média hatása! Az agresszív viselkedéshez, nemcsak agresszív személyiség, hanem emberi ösztönök, nagyfokú frusztráció (csalódás érzése, ami a célirányos cselekedet meghiúsulásakor lép fel) és egyéb környezeti tényezők kellenek! Okai lehetnek: áldozat a családban-iskolában, valamilyen fizikális vagy szexuális visszaélés, nem kellő figyelem, törődés, baleset, betegségek, verseny- vagy edzéskudarcok, melyekkel szemben tehetetlen az egyén! Meg kell tanítani a gyerekeket, hogyan adják ki magukból a feszültséget, értelmes módon irányítsák, hogy önmaguk építésére tudják használni, és ne maguk ellen vagy mások felé fordítsák, mert így válhatnak egészséges személyiséggé. A sport stresszoldó, mert felszabadítja a boldogsághormonokat a szervezetben, ezáltal méregtelenít, testileg lelkileg ellazít, feltölt, energetizál, így megkönnyíti az elénk kerülő akadályok legyőzését.


Sportsérülés

Olyan kóros elváltozás, amely valamilyen sporttevékenységgel kapcsolatosan keletkezik. Két fő csoportja van, az akut és a túlterheléses sérülések. Jellemző, hogy következményeik azonnal szembetűnnek, pl. duzzanat, deformálódás, kóros mozgathatóság. Lefolyásuk jól ismert, ezért megfelelő kezelés esetén többnyire tökéletesen gyógyulnak. Elkerülhetőek reális sportágválasztással, megfelelő felszereléssel, sporteszközökkel, sportág kiegészítő edzésekkel, és megfelelő bemelegítéssel, levezetéssel, nyújtással.


Dopping

Minden olyan szer, mely a szervezetet nem természetes módon, nagyobb teljesítményre serkenti, doppingnak minősül. A doppinglistán szereplő szerek mindegyike valamilyen betegség, vagy tünet kezelésére, vagy gyógyítására használt gyógyszer, mely attól válik doppingszerré, hogy nem az orvosi előírásnak, javallatnak megfelelően használják. Alkalmazásuk súlyos mellékhatással járhat.


Rostok

A rostok a növények szívós alkotórészei, pl. szár, a mag, a gyümölcs héja, amelyek nem emésztődnek meg, amikor áthaladnak a bélcsatornán. Különleges szerepet játszanak a táplálék feldolgozásában anélkül, hogy aktívan részt vennének e folyamatban. A napi bevitel 30-40 gramm kellene, hogy legyen. Energiát nem szolgáltatnak, de segítenek megelőzni a székrekedést és az elhízást.


Miért fontos a szőlőcukor?

Sokrétű feladatai közül az egyik az energiaellátás. Sok más anyagcsere-folyamatban résztvevő anyag építőköve. A májból a glükóz azokhoz a szervekhez kerül, amelyeknek éppen energiára van szükségük. Ha nincs a szerveknek szükségük energiára, akkor elraktározódik. Ekkor a májban a szőlőcukor glikogénné (keményítővé) alakul. Szükség esetén ezek megint lebomlanak, és a véráram útján eljutnak azokhoz a sejtekhez, amelyeknek tápanyagra van szükségük.


Vércukorszint

A vérben levő glükóz mennyisége a szervezet működésének egyik legfontosabb mutatója. Arról, hogy szűk tartományon belül maradjon, az inzulin nevű hormon gondoskodik, ami a hasnyálmirigyben termelődik. Normális szintje 3,5-6 mol/l.


Placebo

Általában új gyógyszerek tesztelésénél adnak pácienseknek hatóanyag nélküli, úgynevezett placebo tablettát. A placebo-hatás nemcsak a pozitív gondolkodással függ össze, hanem kémiai válaszreakció, amit a felfokozott várakozás vált ki. A reakció erejét befolyásolja az, hogy ki adja, és mit mond a betegnek, de a környezet is, ahol mind ez történik.


Jó tanácsok a pihenéshez

Ne feküdjön le éhesen.

Ne legyen se túl hideg, se meleg a szobában. Ideális a 18-20oC.

Ha forgolódik, igyon egy meleg tejes italt, és próbáljon visszafeküdni.

Ne végezzen intenzív testmozgást közvetlen lefekvés előtt.

Lefekvés előtt szellőztessen.

Zárja ki a zajokat és a fényt.

Ne fogyasszon koffeintartalmú italt és fűszeres, cukros ételeket.


Mindenfele reklámozzák – még ezen a honlapon is – az egészségtudatosságot. De mégis mit nyerünk vele?

Célja, hogy vitalitásunk, aktivitásunk, munkabírásunk, alkotó- és életkedvünk kortól függetlenül megmaradjon. Titka a vidám, céltudatos, teljes és egészséges élet! Az egészséges élet szépsége abban mutatkozik meg, hogy haszna és öröme rövid és hosszú távon egyaránt élvezhető.


Sok helyen láttam figyelmeztetést arra, hogy kerüljük a transzzsírsavakat. De tulajdonképpen mi a baj ezekkel az összetevőkkel, amik tudomásom szerint leginkább a margarinokban találhatók?

A WHO ajánlása szerint aránya nem haladhatja meg a napi energia-bevitel 1%-át, ez legfeljebb 2 gramm lehet. A transzzsírok emelik a koleszterinszintet, azaz emeli az LDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a védő hatással bíró HDL-koleszterinszintet. Növeli az érelmeszesedés kockázatát, és a gyulladást fokozó fehérj mértékét. Az érrendszeri betegségek kockázatát 23%-al növeli.


Gyakran eszik a családom rizst köretként a főételekhez. Nem rég azt hallottam, hogy a barna rizs egészségesebb a fehérnél. Önnek mi a véleménye?

 Alacsony rosttartalma miatt gyakran okoz székrekedést. A fehér rizst megfosztják a burkától ezért értékes vitaminokat és ásványi anyagokat veszít. A barna rizsben sokkal több az E-vitamin, B-vitamin, riboflavin, kálium, magnézium, folsav. Tehát, ha rizst szeretnénk fogyasztani, érdemesebb a barnát választani.


Nagyanyáink gyakran használták a fokhagymát az ételkészítések során. Manapság nem tulajdonítunk olyan nagy szerepet ennek a régi hagymafélének. Ön szerint fogyasszuk vagy inkább hanyagoljuk?

A fokhagyma tele van antioxidánsokkal főleg szelénnel, amely erősíti az immunrendszert és vírusölő hatása is kiváló. Hat a gombák és élősködők ellen. Ehetjük levesben, főzelékben, sültekben stb.

További kedvező élettani hatásai:


Eddig elég sok banánt fogyasztottam a téli időszakokban. De mostanában hallani olyan véleményeket is, hogy ki kellene iktatni az étrendből. Kedves Norbi, Ön mit tanácsol?

A banán kalóriatartalma magas és könnyen emészthető, gyomorbarát táplálék. Nagy a káliumtartalma, továbbá jelentős mértékben tartalmaz U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort. A fogyasztása mindenképpen ajánlott, de mint mindent, a banánt is mértékkel kell alkalmazni a változatos étrendben. Magas szénhidrát-tartalma miatt fogyókúrához nem ajánlott.


Rengetegféle joghurt sorakozik a boltok polcain, s a reklámokban folyton azt halljuk, hogy az élőflórás joghurt mennyivel jobb a többinél. De tényleg jobb?

Az élőflórás joghurtban levő tejsavbaktériumok a minőségi garanciái, mert ezek az élő baktériumok káros hatású alkotórész jelenlétében nem tudnának megmaradni. Az élő joghurtkultúra segít fenntartani és visszaállítani a belek egészséges flóráját, mely fontos szerepet játszik az emésztésben. Napi kétszer fél pohárnyit fogyasszunk!


Sokat olvastam arról, hogy az ananász különösen ajánlott fogyókúrázóknak. Ön szerint is lehet fogyasztani?

Az ananász egy különleges gyümölcs. Segít a fehérje emésztésében, valamint a zsírégetésben, így valóban lehet fogyókúra idején is fogyasztani. Kevés a kalóriatartalma és csökkenti az édesség-éhséget. Segítségével gyorsabban ürülnek ki a szervezetből a méreganyagok. Csökkenti a vér savtartalmát, ezáltal jótékonyan hat a savbázis kiegyensúlyozására. Fogyasztása javasolt a vérszegénységre mivel magas a folsav tartalma, de jótékonyhatású bélproblémáknál, tüdőgyulladás és meghűlés esetén is.


Rendszeresen sportolok, mégis izomgörcsök kínoznak. Ön szerint mi lehet a megoldás?

Elsavasodáskor, amikor a testnek raktározni kell a savakat, izomgörcsök jelentkeznek. Okozhatja dehidratáció, izomfáradság, megváltozott ideg-izomszabályozás, az ionháztartás zavara, újfajta aktivitás. Megelőzhetjük, ha  fejlesztjük az erő-állóképességet, mozgás előtt mindig bemelegítünk, edzés után pedig mindig nyújtunk.


Sokat hallani mostanában a citromos víz „csodatevő” hatásáról. Kicsit szkeptikus vagyok, ezért érdekelne az Ön álláspontja a citromos víz fogyasztásáról.

Segít a vesében lévő salakanyagok lebontásában, így akadályozva a vesekőképződést. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, tisztítja a szervezetet, kellemes leheletet biztosít, foltmentesen tartja a bőrt, segít a fogyásban, gyulladáscsökkentő és energetizál. A citromos víz számos olyan élettani hatással bír, amely miatt ajánlott a fogyasztása, leginkább reggel, éhgyomorra.


Tudom én, hogy az öregedés természetes velejárója a ráncok számának szaporodása. De csak lehet tenni valamit, hogy lassítsuk a folyamatot?

A korral a bőrfelület elvékonyodik az alatta található rétegben csökken a bőr támasztószövetének alapanyaga (kollagén) és a rugalmasságát biztosító anyag (elasztin). A bőr lassan ráncossá és petyhüdtté válik. A bőr öregedését gyorsítja a folyamatos napozás, a dohányzás és a légszennyező anyagok. Egyes élelmiszerek viszont lassítják a bőr természetes öregedését, mint a dió, a szója, a gabonák. Szintén jó hatással van a bőr fiatalságának megőrzésére, ha elegendő folyadékot (vizet) iszunk, és persze a mozgás is, hiszen ezáltal javul a vérkeringés az egész testben.